Recept: Zuid-Afrikaanse barbecueplate met ossenhaas

 

Zuid-Afrikaanse barbecueplate met ossenhaasWat een fijne na-zomer hebben we toch! Er komt maar geen einde aan het mooie weer, de middagen op het terras en de fijne zomeravonden. Ook dit weekend is het weer raak. Zometeen strijken we neer op het terras en vanavond gaan we uiteraard barbecuen. In de tuin van iemand anders. Want een tuin hebben we nog steeds niet. Nog even genieten zolang het kan. Deze Zuid-Afrikaanse barbecueplate met ossenhaas is een echt zomergerecht. Of het ook echt uit Zuid-Afrika komt? Ik heb geen flauw idee. Ik at de plate in augustus bij Yada-Yada, een foodmarket met een Zuid-Afrikaans tintje in Zaandam. Het regende de hele dag al pijpenstelen dus we besloten in de foormarket neer te strijken met een hapje en een drankje. Bij één van de nieuwere eettentjes stonden 2 stoere mannen met een ontzettend fijn uiterlijk grote lappen ossenhaas te braden. Ik kon mijn ogen er niet vanaf houden. Erg interessant. Het vlees natuurlijk he. Die mannen waren uiteraard bijzaak (said no one ever). Natuurlijk wilde ik het gerecht meteen proberen en in no-time had ik het besteld. Toen de Zuid-Afrikaanse barbecueplate met ossenhaas voor mijn neus stond kreeg ik, ondanks het weer, een enorm ’s zomers gevoel. Knapperige zoete aardappelchips, frisse venkel-koolsalade en gegrilde ossenhaas met citroenpeper. Ik was voor heel even in de hemel en de zon begon spontaan te schijnen. In mijn hoofd dan. Want buiten begon het nog net iets harder te regenen. Door de balsamicodressing en de Parmezaanse kaas heeft het gerecht wel iets weg van Italiaanse tagliata. Ook zo’n topper. Het leuke van deze Zuid-Afrikaanse barbeceuplate met ossenhaas is dat alles gezamenlijk geserveerd wordt op een houten plank. Zo kun je met elkaar delen en pakken wat je lekker vindt. Erg gezellig! Vind ik dan. Het enige wat ik er nu nog over kan zeggen.. Gewoon maken die hap. Je gaat er zeker geen spijt van krijgen. Als je me zoekt.. Ik zit op het terras!

Ingrediënten Zuid-Afrikaanse barbecueplate met ossenhaas voor 2 personen

300 gram ossenhaas
2 zoete aardappels
Een handje rucola
Een handje Parmezaanse kaasvlokken
1 limoen
2 eetlepels balsamicoazijn
2 eetlepels citroenpeper
Een snuf zeezout
Olie om in te frituren (ik gebruik meestal zonnebloemolie)

Voor de venkel-koolsalade

1 venkel
1/2 witte kool
1 ui
6 eetlepels witte wijnazijn
2 eetlepels zonnebloemolie
1 eetlepel (dijon)mosterd
2 eetlepels kristalsuiker

Schil de zoete aardappels en snijd ze met een mandoline of scherp mes in dunne plakjes. Verhit de olie en frituur de zoete aardappels tot ze krokant zijn. Laat de zoete aardappelchips uitlekken op een stukje keukenpapier of een rooster.

Verwijder de buitenste bladeren van de venkel. Snijd de venkel, de ui en de witte kool in dunne reepjes. Maak een dressing van de mosterd, azijn, zonnebloemolie, suiker, peper en zout. Proef of de dressing op smaak is. Voeg eventueel meer van de ingrediënten toe. Meng de dressing met de groente en zet het in de koelkast tot gebruik.

Bestrooi de ossenhaas aan beide kanten met citroenpeper en een beetje zout. Grill de ossenhaas op de barbecue, onder de grill of in de grillpan medium-rood. Laat het vlees 2 minuten rusten en snijd het daarna in dunne plakjes.

Leg de venkel-koolsalade op een grote houten plank of bord. Leg de gefrituurde zoete aardappel naast de salade en leg de ossenhaas ernaast. Bedek met een handje rucola. Bestrooi het gerecht met Parmezaanse kaas en maak af door te bedruppelen met balscamico-azijn. Garneer de Zuid-Afrikaanse barbecueplate met ossenhaas met partjes limoen. Lekker om deze over het gerecht te druppelen.

Wil je op de hoogte blijven? Volg mij dan op Facebook, Twitter of Instagram (username: @savorysweetsnl).

Pin It

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *