|
|


Ingrediënten Indonesische ajam smoor voor 8 personen
750 gram kippendijen en poten met bot en vel
200 ml ketjap manis
6 tenen knoflook
3 sjalotten
2 tomaten
2 maggiblokjes (de kleine vierkante in ouderwetse verpakking)
1 eetlepel geraspte gember
1 theelepel laospoeder
100 gram roomboter
4 kruidnagels
3 salamblaadjes
Een snuf nootmuskaat

Meng de ketjap met de nootmuskaat en een snuf peper in een grote schaal. Leg de kip in de ketjap en roer alles goed door. Dek de kip af en laat het een half uurtje in de koelkast staan.
Doe de knoflook, de sjalotten, de gember, de laos en de tomaat bij elkaar in een hakmolentje en draai tot een boemboe.
Smelt de boter in de pan. Haal de kip uit de marinade en braad aan alle kanten even aan. Haal de kip uit de pan als de buitenkant bruin ziet en zet apart.
Doe de boemboe in de pan (laat alle boter en aanbaksels in de pan zitten!) en fruit op laag vuur tot het heerlijk begint te geuren. Dit duurt ongeveer 5 minuten. Roer af en toe even door.
Doe de kip, samen met de kruidnagels en de salamblaadjes terug in de pan. Giet de ketjapmarinade van de kip in de pan en verkruimel de maggi-blokjes erboven. Roer alles goed door en laat 45 minuten pruttelen op laag vuur (zonder deksel).
Serveer de Indonesische ajam smoor met witte (pandan) rijst, komkommer, gefrituurde uitjes, atjar, kroepoek en eventueel wat rode ui en peterselie.

