Recept: Hartige briwat met kip en rozijnen

 

Briwat Hebben jullie het allemaal ook zo zwaar? Het was eigenlijk helemaal niet de bedoeling, maar voordat ik het wist stond ik gister op de dam met bier in mijn hand. Mét bier! Ik drink bijna nooit bier. Sterker nog, ik vind het niet eens écht lekker. Ik drink meestal wijn. Of cocktails. Wijn drinken is niet te doen op zo een dag (iets met azijn en ontzettend veel hoofdpijn de volgende dag), dus dronk ik bier. Nou dat ik heb ik geweten toen ik vanmorgen wakker werd. En dan te bedenken dat ik vandaag niet eens mijn bed uit hoef. Respect voor iedereen die wél aan het werk is! Gelukkig is het bijna weekend. Er kan bijna op de bank geploft worden. Om het weekendgevoel toch een beetje aan te wakkeren post ik vandaag een echt weekendhapje. Dit keer maakte ik briwat. Briwat zijn knapperige en kruidige Marokkaanse kipflapjes met rozijnen en amandelen. Het lijkt veel werk om ze te maken, maar dat valt best wel mee. Je kunt de briwat, voordat je ze bakt, in de vriezer leggen. Heb je de volgende keer ook nog wat. Ik denk dat ik er zo nog eentje neem. Of 3. Of 10. 



Ingrediënten voor 10 keer briwat

2 kippenpoten
1 middelgrote ui
Een paar takjes koriander
Een paar takjes peterselie
1 theelepel kaneelpoeder
1 eetlepel gemberpoeder
1 theelepel kurkumapoeder
1 zakje saffraanpoeder (te koop in de Islamitische supermarkt)
3 vellen filodeeg (verse vellen haal je bij de Islamtische supermarkt)
200 gram rozijnen
1 ei (om mee in te smeren
Een handje amandelen
Een scheutje olie om in te bakken
Peper en zout

BriwatSnijd de ui in halve ringen en hak de koriander en de peterselie fijn. Verhit een beetje olie in een (braad)pan. Doe de ui in de pan en bak tot het glazig ziet. Doe de kippenpoten in de pan en bak aan beide kanten goudbruin. Haal de kip uit de pan en leg apart. Doe de koriander, de peterselie, het kaneelpoeder, het gemberpoeder, de kurkuma en de saffraan bij de uien. Roer alles door elkaar en bak tot het begint te geuren. Leg de kip terug in de pan en schep de kruiden eroverheen. Voeg 100 ml water en een beetje zout en peper toe en doe de deksel op de pan. Zet het vuur laag en laat de kip zachtjes gaar koken.

Verhit een laagje olie in een pan en bak de amandelen goudbruin. Laat de amandelen uitlekken op een stukje keukenpapier.

Schep de (gare) kippenpoten uit de pan en laat het even afkoelen. Pluk het vlees van de botjes en gooi de botjes weg. Doe de rozijnen, de kip en de amandelen in de pan met het kookvocht. Roer alles door elkaar en laat het afkoelen.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Bekleed de bakplaat met bakpapier. Vouw het vlees in het filodeeg en leg de flapjes op het bakpapier. Bestrijk de briwat met ei. Bak de briwat in 15 minuten gaar. Serveer de briwat direct als ze uit de oven komen.

melk en dadelsHet recept dat ik gebruikt heb komt uit het kookboek melk & dadels. In melk & dadels staan 100 geheime (nu dus niet meer) recepten van bekende en onbekende Marokkaanse moeders. In het boek vertellen de moeders over hun lievelingsgerechten en delen ze hun familierecepten. Melk & dadels is één van mijn favoriete kookboeken. Ik schrijf niet over het boek omdat ik er voor betaald krijg, maar puur omdat ik er zo enthousiast over ben. Nieuwsgierig? Het boek kost €24,95 en is hier te bestellen.

Wil je op de hoogte blijven? Volg mij dan op Facebook, Twitter of Instagram (username: @savorysweetsnl).

Pin It

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *