Recept: Kabeljauwburgers met tartaarsaus

 

Kabeljauwburgers met tartaarsausVandaag heb ik een echt zaterdagrecept voor jullie. Comfortfood maar dan net iets gezonder. Deze kabeljauwburgers met tartaarsaus maakte ik vorig weekend toen ik uit softbaltrainen kwam. We hadden best een zware training gehad en ik kon ’s avonds al niet meer lopen van de spierpijn. Mijn buikspieren vertelde me even dat ze er ook nog waren. Ik heb serieus 3 dagen krom gelopen. Je begrijpt dat ik geen zin had in een stevige en uitgebreide maaltijd. Laat staan dat ik zin had om heel lang in de keuken te staan. Dat deed ik dus ook niet. Zelfs de grootste keukenkluns kan deze burgers maken en je staat bij elkaar niet langer dan een half uur in de keuken. De kabeljauwburgers met tartaarsaus zijn lekker als avondeten maar kunnen ook prima door voor lunch. Ook lekker om, als het straks wat beter weer is, de burgers op de barbecue te bereiden.

Ingrediënten voor 6 kabeljauwburgers met tartaarsaus

 

Voor de kabeljauwburgers:

6 harde broodjes
750 gram kabeljauw
1 eiwit
1 sjalot
1 chilipeper
2 lente-uitjes
Een halve citroen
1 theelepel mayonaise
Een bordje bloem
Een bordje paneermail of panko (ik gebruikte panko voor de knapperigheid)
Zonnebloem- of arachideolie om in te bakken
Een handje rucola
Peper en zout

Voor de tartaarsaus:

3 eetlepels mayonaise
2 eetlepels Griekse yoghurt
3 augurken
1 sjalotje
2 eieren
Een halve citroen
2 theelepels kappertjes
Een klein bosje dille
Een klein bosje bieslook
Een klein bosje dragon
Een halve citroen
Peper en zout

Hak de kabeljauw fijn. Dit kan met de hand, maar ik gebruikte gewoon de blender. Doe de kabeljauw in een grote schaal of kom. Snijd de chilipeper in de lengte doormidden en verwijder met een theelepel de zaadjes. Versnipperd de sjalot en de chilipeper. Snijd de lente-ui in dunne ringetjes. Rasp de schil van de halve citroen. Doe het eiwit, de sjalot, de mayonaise, het citroenrasp, de chilipeper, de lente-ui en een beetje peper en zout bij de kabeljauw en meng alles goed met elkaar. Als het gehakt te nat is kun je een beetje paneermeel of panko toevoegen. Vorm van het kabeljauwgehakt platte schijfjes in de vorm van een hamburger. Haal de kabeljauwburgers één voor één eerst door de bloem en vervolgens door het paneermeel of de panko.

Verhit de olie in een koekenpan en bak de burgers voorzichtig aan beide kanten lichtbruin. Leg de kabeljauwburgers op een stukje keukenpapier zodat ze iets minder vet worden.

Kook de eieren. Doe de mayonaise en de yoghurt bij elkaar in een kom. Versnipper de sjalot en snijd de augurken in kleine blokjes. Hak de kruiden fijn. Doe de augurk, sjalot, kappertjes en een beetje peper en zout bij de mayonaise en yoghurt in de kom. Prak de hardgekookte eieren fijn en doe deze ook in de kom. Voeg naar smaak de kruiden en een beetje citroensap toe. Meng de tartaarsaus en proef of hij op smaak is. Voeg, indien nodig, meer van bepaalde ingrediënten toe.

Snijd de harde broodjes open. Leg op de onderkant een handje rucola. Leg de kabeljauwburgers op de rucola. Schep een beetje tartaarsaus op de burgers en sluit af met de bovenkant van het broodje. Zet de kabeljauwburgers met tartaarsaus eventueel vast met een cocktailprikker.

Maak de kabeljauwburgers met tartaarsaus extra lekker met een beetje avocado of een paar schijfjes komkommer.

Wil je op de hoogte blijven volg mij dan op Facebook, Twitter of Instagram (username: @savorysweetsnl).

Pin It

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *