Recept: Gravad lax met rode biet

 

Gravad lax met rode bietGravad lax is een visgerecht uit Zweden. Grav betekent “gat in de grond” en lax betekent zalm. Begraven zalm dus. Vroeger (in de middeleeuwen) werd de zalm door de vissers gezouten en vervolgens ingepakt en met een steen erop begraven in de grond. Zo werd het vocht uit de vis geperst en was hij langer houdbaar. Slimme jongens die vissers in de middeleeuwen! Mijn gravad lax heeft een felroze randje. Ik vind dat er zo mooi uitzien. Helemaal in combinatie met de dille. Net even anders. Dat roze randje komt door de rode biet die ik heb gebruikt in de marinade. Na het verdelen van de marinade moet de zalm nog ruim 24 uur de koelkast in om te marineren. Hierdoor kan de marinade goed in de zalm trekken en laten de bietjes een felroze kleur achter. Het duurt even, maar dan heb je wel wat. En ziet het er niet prachtig uit? Bij mijn versie gebruikte ik gin in de marinade, maar als er kinderen mee-eten kun je dat ook gewoon weglaten. De gravad lax met rode biet smaakt uitstekend bij de borrel (hallo ijskoude Chardonnay), met een salade bij de lunch of tijdens het avondeten. En nu hup.. naar de visboer!
 Ingrediënten gravad lax met rode biet voor 8 personen

1 stuk zalm van ongeveer 500 gram
2 voorgekookte rode bieten
5 jeneverbessen
1 citroen
Een bosje dille
Een scheutje gin of wodka
Peper en zout

Verwijder voorzichtig de huid van de zalm. Leg de zalm met de huidzijde naar beneden op een grot stuk vershoudfolie.

Pureer de rode biet samen met de jeneverbessen, de gin of wodka en een beetje peper en zout. Besmeer de bovenkant van de zalm in met het bietenmengsel. Vouw het vershoudfolie dicht en leg het op een schaal in koelkast. Laat de zalm 24 uur marineren.

Spoel de zalm voorzichtig af en leg het op een schoon stuk vershoudfolie. Hak de dille fijn. Meng de dille met het sap van de citroen. Smeer de zalm in met het dille-mengsel en vouw het vershoudfolie dicht. Leg de zalm nog 6 uur (of langer) terug in de koelkast.

Haal de zalm vlak voor het serveren uit de koelkast. Snijd de zalm, schuin naar beneden, in dunne plakjes.

Serveer de gravad lax met rode biet met partjes citroen en mierikswortelmayonaise. Lekker op een toastje bij de borrel, met een salade bij de lunch of tijdens het avondeten.

Wil je op de hoogte blijven? Volg mij dan op Facebook, Twitter of Instagram (username: @savorysweetsnl).

Pin It

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *