Recept: Courgettesoep met Zaanse mosterd en paling

 

courgettesoep met palingDeze zomer zorgde ik voor de tuin van mijn schoonouders. Omdat mijn koelkast toch al vol lag met courgettes ben ik gaan experimenteren. En ik moest zeggen.. het resultaat mag er zijn!

Omdat het zulk mooi weer was heb ik de halve zomer op het terras doorgebracht. Er zijn tijdens deze terrassessies heel wat lunches doorheen gegaan. Een onderdeel van de lunchplank van één van mijn favoriete café/restaurants was een courgettesoep. Toen ik opeens zoveel courgettes in huis had, moest ik dus wel proberen om deze soep na te maken. Na veelvuldig experimenteren is het een courgettesoep met Zaanse mosterd en paling geworden. Een fris romig soepje met de rokerige smaak van paling. Een lekker lunchgerechtje of voorgerecht. Ook lekker als avondeten voor een lichte maaltijd.

Ingrediënten courgettesoep met Zaanse mosterd en paling

2 courgettes
700 ml groentebouillon
250 ml slagroom (of crème fraîche)
50 gram roomboter
2 tenen knoflook
2,5 sjalotje
Bieslook
3 eetlepels Zaanse mosterd
Paling

Versnipper de sjalotjes. Fruit de sjalotjes in de helft van de roomboter samen met de knoflook in een hoge soeppan. Snijd de courgettes in stukjes. Dit hoeft niet heel precies omdat de courgette straks gepureerd wordt. Maak ook niet te grote brokken anders wordt de courgette niet op het juiste moment gaar. Doe de rest van de boter bij de uien en de knoflook. Doe als de boter gesmolten is de courgette hierbij en smoor dit al roerend. Als de courgette glazig en wat zachter wordt is de courgette gaar. Doe driekwart van de (hete) bouillon bij de courgette en laat dit zachtjes pruttelen. Na ongeveer 5 minuten pureer je alle ingrediënten in de pan met een staafmixer. Voeg naar smaak de slagroom en de rest van bouillon toe. Om het gerecht iets magerder te maken kun je ook crème fraîche gebruiken in plaats van slagroom. Laat de room even inkoken, 3 minuten is voldoende. Voeg beetje bij beetje de mosterd toe. Meng dit steeds door met de staafmixer nog even door de soep te gaan. Haal voor het opdienen een soeplepel van onder naar boven door de soep heen. Zo kun je controleren of de soep goed gelukt is.

courgettesoep met palingSnijd de paling in stukjes leg deze onderin een diep bord of soepkom, bewaar wat paling om te garneren. Schenk hierover de soep. Voor de presentatie kan nog een beetje room in de soep gedruppeld worden. Snijd de bieslook in kleine stukjes en strooi als garnering op de soep.

De paling kan eventueel ook vervangen worden voor krokant uitgebakken spekjes of Hollandse garnalen. Om meer frisheid in de soep te krijgen kan eventueel wat drupjes citroensap toegevoegd worden. Niet teveel, dan krijg je een rare smaak.

Ik eet zelf graag wat zelfgemaakte crostini’s met aioli bij de courgettesoep. Dunne plakjes brood roosteren aan beide kanten. Daarna insmeren met een mengsel van rozemarijn, salie, oregano, knoflook, olijfolie en zeezout. Lekker om te dopen in de soep of besmeerd met wat aioli. Schenk een Lugana of een Rueda in en geniet van het leven!

LuganaWijntip: Ca Maiol Molin Lugana 2013 richtprijs: €12. Een witte wijn met een aroma van noten, honing en vanille. De geur van deze wijn is fantastisch. Het is een volle witte wijn met veel exotisch fruit. Deze wijn heeft een gouden medaille gewonnen op de wijnbeurs in Bordeaux en op de Expo Vip in Milaan. De wijn is 6 maanden gerijpt in houten vaten. Ik heb kennis mogen maken met deze wijn tijdens een wijnproeverij bij wijnbar diVino in de Jordaan in Amsterdam. Een klein Italiaans wijnbarretje met uitstekende wijnen, borrelplateau’s (ik ben gek op antipasti!) en lekker Italiaans eten uit de simplistische keuken. Een aanrader om een keer heen te gaan om te borrelen, proeven of dineren. http://www.wijnbardivino.nl/

Pin It

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *