Recept: Aziatisch gegratineerde mosselen

 

Aziatisch gegratineerde mosselenDit recept begon eigenlijk als een probeersel. Ik had afgelopen zomer op de Taste of Amsterdam oesters gegeten met verschillende Aziatische toppings. Ze gebruikte daar onder andere lente-ui, gefrituurde uitjes en gember om de oesters om smaak te maken. Het stond al een tijdje op mijn lijstje om deze na te maken. Toen ik van de week een pak mosselen zag liggen in de supermarkt moest ik daar weer aan terug denken. De “R” zat in de maand dus ik vond dat het kon. Ik besloot de mosselen mee te nemen en er mee aan de slag te gaan. Omdat ik veel Aziatisch kook had ik bijna alle ingrediënten al in huis. In principe is alles wat ik gebruikte in de (grotere) supermarkt te vinden. Kijk vooral even in het schap bij de Aziatische producten. Deze Aziatisch gegratineerde mosselen bleken een heerlijk hapje voor bij de borrel. Door het gebruik van oestersaus veranderd de zeevrucht in een smaakbommetje. Lekker in combinatie met een droge witte wijn, ijskoud biertje of groot glas fris.

Ingrediënten Aziatisch gegratineerde mosselen voor 2 personen

1 kg mosselen
25 gram roomboter
2 sjalotjes
2 teentjes knoflook
2 centimeter gember
3 eetlepels oestersaus
1 theelepel sriracha (met de groene dop en de haan)
1 eetlepel tamarindepasta
1 theelepel suiker
Olie om in te bakken
3 lente-uitjes
3 eetlepels gefrituurde uitjes
Een snuf zout
Een flinke scheut droge witte wijn

Spoel de mosselen een paar keer goed zodat er geen zand meer in zit. Versnipper de sjalot en pers 1 van de 2 teentjes knoflook. Smelt de roomboter in een mossel- of braadpan. Fruit de sjalot en knoflook tot het glazig ziet. Leg de mosselen in de pan. Giet een flinke scheut droge witte wijn over de mosselen en doe de deksel op de pan. Laat de mosselen ongeveer 10 minuten stomen. Schud de pan af en toe goed om. Als de mosselen open staan kunnen ze van het vuur. Laat de mosselen even afkoelen.

Snijd de lente-ui in ringetjes. Verhit 3 eetlepels olie in een steelpan en bak de lente-ui tot hij zacht is geworden. Laat de lente-ui in de olie staan. Schil de gember en rasp het fijn. Pers het 2e teentje knoflook. Verhit een eetlepel olie in een pan en de fruit de knoflook en gember tot het begint de geuren. Voeg de oestersaus, sriracha, suiker en tamarinde toe. Roer alles door elkaar en proef of de saus op smaak is. Voeg eventueel meer van de ingrediënten toe.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Haal de bovenste schelpen van de mosselen af en zorg dat de vruchten los in de schel liggen (dat eet makkelijker). Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg hier de onderkant van de mosselen (met de zeevrucht erin) op. Giet in elke mossel een beetje van de oestersaus. Garneer de mosselen met lente-ui en gefrituurde uitjes. Schuif de mosselen in de oven en gratineer ze 5 minuten. Serveer de Aziatische gegratineerde mosselen op een grote schaal.

De Aziatisch gegratineerde mosselen zijn ideaal als hapje bij de borrel. Lekker met een glas droge witte wijn of ijskoud biertje. Ook lekker om de mosselen af te grillen op de barbecue.

Pin It

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *