Ziti uit de oven met courgette en ricotta

Recept: Ziti uit de oven met ricotta en courgette

 

Ziti uit de oven met courgette en ricottaGisteravond zaten we opeens met zijn 6-en aan tafel. Douwe moest ’s avonds trainen voor honkbal (ze zijn gek met dit weer) en had één van zijn teamgenoten uitgenodigd en ik ging ’s avonds met een aantal mensen naar bioscoop. Aangezien ik tegenover de bioscoop woon kwam iedereen bij ons eten. Gezellig hoor. Al had ik stiekem helemaal geen zin om te koken. Ik krijg het al warm als ik naar de koelkast loop om drinken te pakken. Om mezelf niet teveel te kwellen maakte ik een makkelijke ovenpasta. Die kon ik namelijk ’s middags al voorbereiden en op het moment supreme hoefde hij alleen nog maar in de oven. Ziti is een soort pasta in de vorm van holle pijpjes van ongeveer 4 centimeter lang en en met een diameter van een halve centimeter. Omdat ziti in Nederland alleen bij de speciaalzaken te krijgen is gebruikte ik gewoon penne. Net zo lekker en in elke supermarkt te krijgen. Ik maakte de tomatensaus helemaal zelf, maar je kunt ook een kant-en-klare versie van de supermarkt gebruiken. Nog makkelijker en scheelt weer tijd. Al blijft een zelfgemaakte saus natuurlijk lekkerder. Al is het alleen maar vanwege de liefde die je erin stopt :).




Ingrediënten ziti uit de oven met ricotta en courgette voor 6 personen

500 gram ziti of penne
1 courgette
150 gram geraspte mozzarella
1 bolletje mozzarella van ongeveer 150 gram
200 gram ricotta
75 gram Parmezaanse kaas
1 ei
600 gram tomatenblokjes (zonder toevoegingen)
2 tenen knoflook
1 middelgrote ui
10 blaadjes basilicum
Een paar takjes tijm
Een paar takjes oregano
Een scheutje olijfolie
Peper en zout

Ziti uit de oven met ricotta en courgette

Breng een pan met water, olijfolie en een snuf zout aan de kook. Doe de pasta in de pan en kook tot het net aan gaar is. Giet de pasta af en zet het aan de kant.

Versnipper de ui en pers de teentjes knoflook. Hak de oregano en de basilicum fijn en rits de blaadjes van de takjes tijm.

Verhit een beetje olie in een middelgrote pan. Voeg de knoflook en de ui toe en fruit tot het begint te geuren. Doe de kruiden in de pan en roer alles door elkaar. Giet de tomatenblokjes in de pan en breng zachtjes aan de kook. Maak af met peper en zout. Laat de saus 10 minuten pruttelen op laag vuur. Mocht je voor makkelijk willen gaan dan kun je ook een kant-en-klare pastasaus gebruiken.

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Rasp de Parmezaanse kaas. Doe de ricotta, de Parmezaanse kaas, de helft van de geraspte mozzarella, het ei en een beetje peper en zout bij elkaar in een kom. Roer alles door elkaar.

Giet de tomatensaus bij het kaasmengsel en roer door elkaar. Meng de kaas-pastasaus met de penne.

Snijd de courgette en het bolletje mozzarella in dunne plakken.

Schep de helft van de penne in een ovenschaal . Leg de plakjes courgette en de mozzarella op de pasta. Bedek met de andere helft van de penne. Bestrooi de pasta met rest van de gerapte mozzarella en maak af met een snuf peper.

Schuif de ovenschaal in de oven en bak hem in 20 minuten gaar. De ziti uit de oven met ricotta en courgette is klaar als de kaas helemaal gesmolten is.

Garneer de ovenschotel eventueel met wat blaadjes basilicum.

Wil je op de hoogte blijven volg mij dan op Facebook, Twitter of Instagram (username: @savorysweetsnl).

Pin It

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *