Recept: Wortelsoep met kokosmelk

 

Wortelsoep met kokosmelkDe kleur van de wortel was vroeger trouwens helemaal niet oranje maar wit. In de 17e eeuw werd de wortel door de V.O.C. vanuit Iran naar Nederland gebracht. Omdat de wortel als groente favoriet was in het huis van Oranje-Nassau (het koningshuis) werd hij gekruist met andere groenterassen tot hij oranje was. Vanuit Nederland is de (oranje) wortel die wij nu kennen verder verspreid door heel Europa. In dit geval dus de worteltjes van oranje!

Wortelsoep stond al een tijdje op mijn lijstje. Ik had nog nooit wortelsoep gemaakt en stiekem houd ik ook niet zo van gekookte wortels. Voor mij dus de uitdaging om de wortelsoep zo te maken dat ik hem zelf lekker vind. Ik ben met een aantal ingrediënten aan de slag gegaan en ik vond hem zelf erg goed gelukt. De soep is kruidig door de gember, knoflook en kerrie en fris door de kokosmelk en de lente-ui. Een mooie oranje wortelsoep met kokosmelk die zowel bij warm als bij koud weer lekker is.

Ingrediënten wortelsoep met kokosmelk

500 gram wortels
500-700 dl groenten- of kippenbouillon
Een kopje kokosmelk
1 of 2 middelgrote sjalotjes
1 eetlepel geraspte gember
2 of 3 teentjes knoflook
1 eetlepel kerriepoeder
Het sap van 1 limoen
2 lente-uitjes
Een scheutje olijfolie
Zout en peper

wortelsoep met kokosmelkVersnipper de sjalotjes en pers de knoflook. Snijd de wortels in stukjes en rasp de gember. Doe een beetje olijfolie in een hoge pan en fruit de sjalotjes en knoflook aan. Doe de wortels, gember en kerrie bij de knoflook en de sjalot. Laat de wortels 3 minuten stoven. Doe de bouillon bij de wortels. De wortels moeten net aan onder de bouillon staan. Laat de wortels koken tot ze beetgaar zijn. Maak met een staafmixer de soep egaal.
Breng de soep op smaak met limoensap, peper en zout. Proef goed of de wortelsoep naar jouw smaak lekker is. Voeg ingrediënten (gember, knoflook, limoen, peper of zout) toe indien nodig. Snijd de lente-uitje in de lengte door en vervolgens in hele dunne (halve) ringetjes.  De lente-ui zorgt voor een frisse crunch in de wortelsoep met kokosmelk. Hak een beetje koriander fijn. Doe de wortelsoep in een diep bord of mooi glas. Doe een beetje kokosmelk bij de soep en leg een beetje lente-ui en koriander bovenop. De wortelsoep met kokosmelk is lekker als voorgerecht, lunch of lichte avondmaaltijd.

Pin It

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.