Recept: Uienbloem met balsamico

 

Uienbloem met balsamicoIk had niet verwacht dat dit gerecht zou lukken. Ik las laatst op internet iets over een uienbloem en het leek me leuk om een keer te maken. Ik dacht dat het erg ingewikkeld zou zijn om de uienbloem te maken. Het bleek echter erg makkelijk te zijn. Een typisch gevalletje van minimale inspanning met maximaal resultaat. Behalve dat de uienbloem met balsamico er mooi uitziet is hij ook erg lekker. Helemaal als je goede balsamico gebruikt. Ik was zo enthousiast over het resultaat dat de foto mijn hele familie en vriendengroep rondging. Achteraf niet zo slim.. driemaal raden wat ik alle aankomende etentjes moet maken! Wij aten de uienbloem in combinatie met krokante aardappelwedges en een gegrilde entrecote. De uienbloem met balsamico is een bijgerecht met de “wow-factor”.

Ingrediënten uienbloem met balsamico voor 3 personen

3 rode uien
Een flinke scheut olijfolie
Een flinke scheut goede kwaliteit balsamico
Peper en zout
Aluminiumfolie

Snijd “het tuutje” aan de bovenkant van de uien af. Verwijder de schil van de rode uien. Snijd de ui kruislings in tot aan de onderkant. Snijd de ui nogmaals kruislings in zodat er 8 partjes ontstaan. Het is belangrijk dat je de uien helemaal tot aan de onderkant insnijdt. Let er wel op dat de stukken aan elkaar vast blijven zitten.

Verwarm de oven voor op 220 graden. Doe de uien in een kom of schaal. Giet een flinke scheut olijfolie en een flinke scheut balsamico over de uien. Zorg dat de olie en balsamico ook tussen de rokken van uien doorloopt. Laat de uien een kwartiertje marineren in de olie en balsamico. Maak af met peper en zout.

Leg de uien in een ovenschaal. Zorg dat er 5 centimeter ruimte tussen de uien zit. Giet het balsamico mengsel over de uien heen in de ovenschaal. Dek de uien af met aluminiumfolie en zet ze een half uur in de oven. De uien gaan door de olie, de balsamico en de warmte vanzelf open staan. Controleer na 20 minuten of de uien al aan het uienbloemopenen zijn. Als dit niet het geval is, kun je de schaal even uit de oven halen om de uien nog iets verder in te snijden.

Haal na een half uur het aluminiumfolie van de uien af en zet de ovenschaal nog 5 minuten in de oven. Maak de uienbloemen af met peper en zout. De uienbloem met balsamico is lekker bij rood vlees en kruidig gebakken aardappeltjes.

Pin It

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.