Recept: Ricottataartjes met tomaat

 

Ricottataartjes met tomaatDe vormpjes voor deze ricottataartjes met tomaat heb ik afgelopen jaar met Sinterklaas gekregen. Het is niet zo vreemd als ik vertel dat ik bijna ieder jaar kookspullen krijg. Ik kreeg ook een vleesthermometer waar ik een heerlijke rosbief met rozemarijn mee bereidde en 2 emaillen ovenschotels in pastelkleurtjes (die hebben jullie vast al een keer voorbij zien komen). Geloof het of niet, maar toen ik afgelopen weekend deze taartjes maakte was het de eerste keer dat ik de vormpjes gebruikte. Niet omdat ik geen inspiratie had of het niet wilde. Het kwam er gewoon steeds niet van. Er waren zoveel andere leuke dingen die ik ook wilde maken. Toen ik zaterdag osso bucco ging maken was de gelegenheid eindelijk daar. Tijdens het eten kreeg ik de opdracht om deze taartjes vaker te maken. Bingo! Een blijvertje dus. Na het slagen van deze tomatentaartjes heb ik nu citroentaartjes met merengue op de planning staan. Die houden jullie nog  van me tegoed. De ricottataartjes met tomaat zijn lekker fris, makkelijk om te maken en, afgezien van de tijd in de oven, lekker snel klaar. Lekker als bijgerecht bij een pasta- of vleesgerecht.

Ingrediënten voor 4 ricottataartjes met tomaat

16 trostomaatjes
250 gram ricotta
100 gram Parmezaanse kaas
250 gram vers bladerdeeg of 4 velletje uit de diepvries
10 blaadjes basilicum
2 eetlepels magere yoghurt
1 ei
1 eetlepel geraspte citroenschil
1 eetlepel boter om de vormpjes met in te vetten
Peper en zout
4 kleine taartvormpjes (te koop bij Hema, Xenos, Action enzovoort)

Verwarm de oven voor op 180 graden. Doe de ricotta in een kom. Rasp de Parmezaanse kaas en hak de basilicum fijn. Doe het ei, de yoghurt, de Parmezaanse kaas, de citroenschil, de basilicum en een beetje peper en zout bij de ricotta. Meng alle ingrediënten goed met elkaar.

Vet 4 kleine taartvormpjes in met de roomboter. Snijd het bladerdeeg in ruime stukken en bekleed de vormpjes ermee. Prik de bodem een paar keer in met een vork. Schep 1,5 eetlepel met het ricotta-mengsel in de taartvormpjes. Leg 4 trostomaatjes in de ricotta. Strooi een beetje Parmezaanse kaas over de ricottataartjes met tomaat.

Zet de taartjes in de oven en bak in 25 minuten gaar. Laat de taartjes even afkoelen voordat je ze uit de vormpjes haalt. Strooi een beetje versgemalen peper en eventueel wat peterselie over de ricottataartjes met tomaat. Ook lekker met plakjes courgette!

Pin It

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *