Recept: Kaas-uien broodjes

 

kaas-uien broodjesHet lijkt wel herfst. Bij herfstig weer denk ik gelijk aan soepjes. Een lekkere warme en kruidige soep. Wij eten geen soep zonder een broodje om mee te dippen. Toen het gisteren de hele dag regende was ik niet van plan om naar buiten te gaan. We zouden die avond soep eten en ik besloot om hier zelf broodjes bij te bakken. Kaas-uien broodjes welteverstaan. Gelukkig had ik alle ingrediënten voor de kaas-uien broodjes al in huis en hoefde ik niet door de regen naar de supermarkt. Normaal kook ik heel erg op smaak. Ik proef en gooi nog wat ingrediënten door elkaar. Door ervaring heb ik geleerd dat die manier van koken niet werkt bij het bakken van brood. De verhoudingen van bloem, water en gist heb ik dus heel braaf op internet opgezocht. De rest.. heb ik natuurlijk gewoon op smaak gedaan. En dat raad ik jullie ook aan. Wat je ook maakt.. proef, proef, en proef nog een keer. Iedereen heeft een persoonlijke smaak en die kun je alleen creëren door goed te proeven.

Ingrediënten voor 5 á 6 kaas-uien broodjes

350 gram bloem
250 ml lauw water
7 gram gist
4 gram zout
Een kopje olijfolie
Een paar takjes tijm
2 teentjes knoflook
2 rode uien
2 handjes geraspte (oude) kaas
Peper en zout

Pers 1 van de 2 teentjes knoflook. Doe de bloem in een kom of schaal. Doe de gist, het zout, het water, de knoflook en 2 eetlepels olijfolie bij de bloem. Meng de ingrediënten met een mixer met deeghaken of in een keukenmachine tot een soepel deeg. Smeer een schone kom in met olijfolie of een beetje boter. Kneed het deeg in een bal en leg deze in de ingevette kom. Dek de kom met deeg af en laat het ongeveer een uur rijzen in de koelkast.

Snijd de rode uien in halve ringen. Verhit een beetje olie in een koekenpan en bak de uienringen tot ze glazig zien. Zet het vuur uit en laat de uienringen afkoelen. Pers het andere teentje knoflook. Doe een beetje olijfolie in een schaaltje. Voeg de knoflook en wat tijm toe aan de olijfolie. Maak het mengsel af met een beetje peper en zout

kaas-uien broodjesHaal het deeg uit de koelkast. Bekleed de bakplaat met bakpapier. Vorm van het deeg voor de kaas-uien broodjes 5 á 6 bolletjes deeg. Leg de bolletjes deeg op de bakplaat. Deuk de bolletjes deeg aan de bovenkant in het midden in. Smeer de broodjes in met het mengsel van olijfolie, tijm en knoflook. Leg een een hoopje van de gebakken rode uien in de kuiltje van de broodjes. Strooi hier broodje een eetlepel geraspte oude kaas overheen. Bak de broodjes ongeveer 30 minuten in de oven. De kaas-uien broodjes zijn lekker om te eten als lunch, tussendoortje of als bijgerecht bij allerlei soepjes.

Pin It