Recept: Hasselback aardappel

 

hasselback aardappelIk ben niet zo een aardappeleter. Zeker niet als ze gekookt zijn. Gister heb ik echter een aardappel gerechtjes uitgeprobeerd wat hier thuis heel erg in de smaak viel; de hasselback aardappel. De hasselback vindt zijn oorsprong in de 18e eeuw in het Zweedse restaurant Hasselbacken in Stockholm. Ze worden nu in Zweden veel gegeten bij het midzomernachtfeest.
Het leuke van de hasselback aardappel is dat hij er mooi en culinair uitziet maar heel erg makkelijk is om te maken. Hij is lekker knapperig van buiten en boterzacht van binnen. Een heerlijk bijgerecht waar je zeker indruk mee maakt 🙂

Ingrediënten hasselback aardappel

Vastkokende aardappelen
zachte roomboter
Verse kruiden (tijm, salie, oregano, peterselie etc.)
Knoflook
Zeezout
Olijfolie

Was de aardappels met schil even goed. Leg de aardappel op een snijplank. Schuif aan 2 kanten een snijplank tegen de aardappel aan. Snijd de aardappel in plakjes van ongeveer 4 of 5 mm. doordat de snijplanken tegen de aardappel aanliggen kun je nooit te ver doorsnijden. De plakjes blijven “aan”  de aardappel zitten.
Maak een snelle kruidenboter van verse kruiden, knoflook en een beetje zeezout. Kies hierbij dehasselback aardappel kruiden die je zelf lekker vindt en die bij de rest van je gerecht passen. ik gebruikte tijm, salie en oregano. Hak de kruiden heel fijn en prak samen met de uitgeperste knoflook door de boter. Je kunt hier eventueel ook een keukenmachine voor gebruiken. Smeer in elke kier van de aardappels een beetje van de kruidenboter. Ik heb hier een paletmes voor gebruikt. Zorg dat je dit voorzichtig doet, de schijfjes aardappel kunnen snel scheuren.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Leg de aardappels op een stukje bakpapier op een overplaat of in een ovenschaal. Strooi nog wat van de overgebleven kruiden en zeezout over de aardappel. Druppel een beetje olijfolie over de aardappels zodat de schil lekker knapperig wordt. Bak ongeveer 40 minuten in de oven. Ze de laatste 5 minuten, als die functie op de oven zit, de grill aan. De hasselback aardappels worden daar extra knapperig van.

Wij maakten de hasselback aardappel met lamskoteletten met tijm en rozemarijn en groene asperges. De Italiaanse kruiden die ik gebruikte pasten goed bij het lamsvlees. Bij andere gerechten kun je er ook voor kiezen om kaas of bacon of tussen de kieren van de aardappel te doen. Ook lekker met een beetje zure room met bieslook of lente-ui. Het koude en frisse van de zure room steekt heerlijk af met de warme, kruidige hasselback aardappel. Wees creatief, gebruik je eigen smaken en je tovert in een handomdraai een heerlijk bijgerecht op tafel!

Wil je op de hoogte blijven? Volg mij dan op Facebook, Twitter of Instagram (username: @savorysweetsnl).

Pin It

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *