Recept: Couscous geitenkaasburgers

 

couscous geitenkaasburgersSoms heb ik geen trek in vlees en vis. Ik kook die dagen het liefst vegetarisch. In mijn vegetarische gerechten gebruik ik vaak kaas. Omdat ik nog een restje couscous had liggen van de couscoussalade met aardbeien die ik deze week maakte, wilde ik iets maken met kaas en couscous. Na een uurtje zoeken op internet kwam ik een paar keer een vegetarische hamburger tegen die gemaakt werd van couscous en geitenkaas. Dit idee vond ik zo leuk dat ik het meteen ben gaan uitproberen. De couscous geitenkaasburgers zijn een knapperige vegetarische variant van de gewone hamburger.

Ingrediënten couscous geitenkaasburgers

250 gram couscous
250 ml groentenbouillon
200 gram zachte geitenkaas
4 meergranenbroodjes
1,5 eetlepel gedroogde munt
3 rode uien
2 eetlepels rietsuiker
Een scheutje balsamico
Rucola
12 plakjes komkommer
2 eetlepels crème fraîche
2 handjes havermout
2 handjes gepelde en gesnipperde pistachenootjes
Olijfolie om in te bakken
Peper en zout

Verwarm de oven voor op 180 graden. Breng de groentenbouillon aan de kook. Doe de couscous in een kom en giet hier de kokende bouillon over. Laat dit ongeveer 5 minuten afgedekt met een theedoek of pannendeksel staan.

Pel de rode uien en snijd ze in partjes. Verhit een scheutje olijfolie in een hapjespan. Bak de partjes rode ui ongeveer 5 minuten in de olie. Als de ui glazig en wat slapper worden is het tijd voor het karameliseren. Doe de rietsuiker bij de uien. Let op dat je niet teveel suiker gebruikt. Te zoet is niet lekker. Karameliseer de uien door de suiker constant door de uien te roeren. Blus dit af met de balsamicoazijn en laat dit ongeveer 4 minuten koken. Let nu goed op! Als het uienmengsel stroperig beginnen te worden zit je dicht tegen het verbrandingspunt aan. Haal de uien voor dit punt van het vuur af.

Maak met een vork de couscous los. Maak de couscous op smaak met peper, zout en de gedroogde munt. Proef goed of de basis niet te flauw is. Doe het ei en de geitenkaas door de couscous en kneed tot er een goed gemengd “deeg” ontstaat. Maak van het “deeg” 4 hamburgers.

Doe de havermout en de pistachenootjes gemengd in een diep bord. Haal de couscous geitenkaasburgers door het mengsel heen zodat hij overdekt is met een laagje. Verhit een flinke scheut olijfolie in een koekenpan en bak de burgers. Draai de burgers pas om als de onderkant lichtbruin en knapperig is. Je hebt zo minder kans dat hij uit elkaar valt. Bak de andere kant ook lichtbruin en knapperig. Leg de couscous geitenkaasburgers op een stukje bakpapier op de bakplaat en bak ongeveer 10 minuten in de oven.

couscous geitenkaasburgersSnijd de broodjes open. Besmeer de onderkant van het broodje met crème fraîche en leg daar een beetje rucola en 3 plakjes komkommer op. Leg daar voorzichtig de vegetarische hamburger op en maak af met een hoopje gekarameliseerde rode ui. De couscous geitenkaasburgers lekker als lunch of avondmaaltijd.

Pin It

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *