Zelf jagersaus maken

Recept: Zelf jagersaus maken

 

Zelf jagersaus makenDe eerste herfststorm is een feit. Wat een weer was het gister zeg! Stiekem kan ik er ook wel een beetje van genieten. Zeker als ik binnen zit. Toen ik thuis kwam had ik maar trek in één ding. Een dikke vette schnitzel met een kruidige jagersaus en een glas rode wijn. Ik weet nog goed dat ik voor het eerst jagersaus at. Het was op Texel tijdens de verjaardag van mijn oma. Mijn oma houdt ontzettend van fietsen. Om haar in het zonnetje te zetten ging we met de hele familie het eiland verkennen op een tandem. Wat begon als een zonnige dag eindigde in een gi-ga hoosbui. Zul je altijd zien. Na een uur begon ook nog eens enorm te waaien en we kwamen voor geen meter meer vooruit. Sta (of eigenlijk fiets) je dan met je goede gedrag. En natuurlijk waren we net op dat moment in the middle of nowhere. Gelukkig kwamen we na 20 minuten een restaurant tegen. We twijfelden geen seconde en doken meteen naar binnen. Pas toen er een dampend schnitzel voor ons neus stond werden we weer een beetje mens. Dat was mijn eerste kennismaking met jagersaus. Want dat werd bij de schnitzels geserveerd. Heerlijk vond ik dat. Toen ik gister kletsnat en compleet verwaaid thuis kwam dacht ik er met weemoed aan terug. Die schnitzel met jagersaus had ik wel verdiend vond ik. En dus ging ik aan de slag. Zelf jagersaus maken is makkelijk, snel en superlekker. Probeer het maar eens uit. Wedden dat je meteen weer warm wordt!Ingrediënten zelf jagersaus maken voor 6 personen

250 gram (kastanje)champignons
175 gram gerookte spekreepjes
250 ml rode wijn
100 ml runderbouillon
2 sjalotten
1 eetlepel tomatenpuree
1 eetlepel bloem
Een paar takjes tijm
Een flinke klont roomboter
Peper en zout

Versnipper de sjalotten en snijd de champignons in plakjes. Verhit een steelpan. Je hoeft geen boter of olie te gebruiken. Doe de spekreepjes in de steelpan en bak tot ze bruin beginnen te worden. Schep de spekreepjes uit de pan en zet apart.

Smelt de boter in dezelfde steelpan en schraap de aanbaksels los. Doe de sjalot bij de boter en fruit tot het glazig ziet. Voeg de champignons toe en bak tot ze bruin beginnen te worden. Doe de spekreepjes, de tijm, de tomatenpuree, de bloem en een beetje peper in de pan en roer door elkaar. Laat de inhoud van de pan een paar minuten bakken zodat de bloem gaar kan worden.

Blus de inhoud van de pan af met de rode wijn. Zet het vuur laag en roer de runderbouillon door de saus. Laat de saus zachtjes pruttelen zodat hij iets dikker wordt. Roer de saus regelmatig door.

Hak de peterselie fijn. Bestrooi de jagersaus met peterselie en maak af met peper en zout. Serveer de jagersaus met een schnitzel, kip(filet) of biefstuk.

Ga je ook zelf jagersaus maken? Laat dan even weten wat je van het recept vond. Vind ik leuk!

Wil je op de hoogte blijven? Volg mij dan op Facebook, Twitter of Instagram (username: @savorysweetsnl).

Pin It