Recept: Zelf champignonsaus maken

 

Zelf champignonsaus makenZelf champignonsaus maken is echt een fluitje van een cent. En als je de saus nou eenmaal hebt geproefd wil je nooit meer de versie uit een pakje. Wedden? Gek eigenlijk he. Dat we daar ooit mee begonnen zijn. Koken uit pakjes. Een sausje in poedervorm aanlengen met water en goan. Dat de saus bremzout is nemen we dan maar voor lief. Zo zonde dat tegenwoordig gemakszucht boven lekker gaat. En het erge is.. Ik maak mezelf er ook schuldig aan. Voor bouillon grijp ik bijvoorbeeld nog steeds naar een blokje. Maar met sausjes… Dat laat ik me niet meer gebeuren. Die maak ik tegenwoordig allemaal zelf. Serveer de champignonsaus met een stukje kipfilet, een (Wiener)schnitzelf en je hebt een feestmaal. Lekker met gebakken aardappels en een salade.
Ingrediënten zelf champignonsaus maken voor 6 personen

8 middelgrote champignons
100 gram gerookte spekreepjes
1 sjalotje
2 teentjes knoflook
3 eetlepels bloem
Een klontje roomboter
Een scheutje droge witte wijn
50 ml volle melk
250 ml groente- of paddenstoelenbouillon
1 theelepel worcestershiresaus
Een paar takjes peterselie
Peper en zout

Zelf champignonsaus maken

Snijd de champignons in plakjes. Versnipper de ui en pers de teentjes knoflook. Hak de peterselie fijn.

Smelt de boter in een koekenpan. Doe de gerookte spekjes in de koekenpan. Bak de spekjes 3 minuten. Doe de ui en de sjalot in de pan bak tot het glazig ziet. Voeg de champignons toe en bak tot ze lichtbruin worden.

Doe de bloem in de pan en roer tot er een zanderig mengsel ontstaat. Dit heet een roux. Bak de roux een minuutje door. Blus de roux af met witte wijn. Giet de melk en de bouillon in de pan en roer de klontjes los. Laat pruttelen tot er een dikke saus ontstaat.

Roer de peterselie (niet teveel tegelijk toevoegen!) en de worcestershiresaus door de champignonsaus en maak af met peper en zout.

Wil je op de hoogte blijven? Volg mij dan op Facebook, Twitter of Instagram (username: @savorysweetsnl).

Pin It

One thought on “Recept: Zelf champignonsaus maken

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.