Zelf pepersaus maken

Recept: Zelf pepersaus maken

 

Zelf pepersaus makenIn mijn studententijd werkte ik een zomer als keukenhulp in een restaurant in Zandvoort. Ik begon in eerste instantie in de spoelkeuken maar naarmate ik er langer werkte mocht ik steeds meer dingen in de keuken doen. Zo was ik chef groente opwarmen in de magnetron, chef salades mooi op een bord leggen en ben ik chef tosti’s geweest. Ja, we hebben het hier over een restaurant met culinaire hoogstandjes. NOT. Het betaalde wel goed en zeker in het hoogseizoen ik kon flink wat uren maken. Ik mocht alleen niet in de buurt van het gasfornuis komen. Volgens de eigenaar (68 jaar) konden alleen mannen daarop koken. Ja, het restaurant was niet zo geëmancipeerd. Dat ik überhaupt als vrouw in de keuken stond was al een wonder. Laten we het erop houden dat het een bijzondere ervaring was. Zo kwamen de sauzen in poedervorm binnen, werd de soep vlak voor het serveren even ontdooid en werd de groente opgewarmd in de magnetron. Zo ook de pepersaus. Aangeleverd in een plastic bus met poeder en moest daarna aangemaakt worden met water. De saus was megazout en ik stond er iedere keer weer verbaasd van dat hij niet teruggestuurd werd naar de keuken. Jammer, want het is supermakkelijk om zelf pepersaus te maken. En dat is precies wat ik afgelopen week deed. Douwe at er een varkenshaasje bij en bakte er een kippendijfilet (met krokant huidje, heaven!) bij. Zelf pepersaus maken is makkelijk, veel gezonder (want minder zout) en ontzettend lekker. Iedereens kan dit. Heb ik al overgehaald? Aan de slag dan maar!



Ingrediënten zelf pepersaus maken

200 ml kalfsfond
100 ml ongeklopte slagroom
2 sjalotjes
2 tenen knoflook
2 eetlepels cognac
1 eetlepel bloem
2 theelepels ingelegde groene peperkorrels (van Carbonell, staat in de supermarkt bij de kappertjes)
Een takje peterselie
Een klontje roomboter
Peper en zout

Versnipper de ui en pers de knoflook. Smelt de roomboter in een (steel)pan. Fruit de ui en de knoflook tot het glazig ziet. Doe de bloem en de peperkorrels in de steelpan en roer tot er een zanderige massa ontstaat. Laat een paar minuten bakken.

Blus het bloemmengsel af met 2 eetlepels cognac. Zet het vuur laag. Voeg de kalfsfond en de slagroom toe en laat pruttelen tot de saus is ingedikt. Maak af met peper en zout.

Hak de peterselie fijn en roer het door de saus.

De pepersaus is lekker in combinatie met biefstuk, varkenshaas of kipfilet.

Wil je op de hoogte blijven? Volg mij dan op Facebook, Twitter of Instagram (username: @savorysweetsnl).

Pin It

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *