Recept: Zelf bearnaisesaus maken

 

Zelf bearnaisesaus makenBiefstuk met bearnaisesaus; I love it! Romige, zure saus met een anijs-achtige nasmaak. Niet meteen de makkelijkste saus die er is, maar wel een hele lekkere. Het lastige van een bearnaisesaus is dat hij snel in de schift raakt. Doordat je met warme en koude vetten (de boter en de eieren) door elkaar werkt kunnen de ingrediënten gaan botsen. Hierdoor ontstaat een korrelige emulsie. Het ziet er een beetje viezig uit. En zo smaakt het ook. Korrelig en vet. Niet lekker. Om te verkomen dat de bearnaise gaat schiften moet je zorgen dat de ingrediënten van de saus niet te heet worden. Laat de het azijnmengsel en de boter eerst even afkoelen voordat je ze bij de eieren doet. Als je dat in je achterhoofd houd, kan de saus  bijna niet mislukken. De bearnaisesaus is lekker in combinatie met biefstuk, witvis of gepocheerde eieren (egg’s benedict, baby!). Hier ga je zeker vrienden mee maken.

Ingrediënten zelf bearnaisesaus maken voor 4 personen

200 gram boter
4 eieren
1 eetlepel citroensap
1 eetlepel azijn
2 laurierbladeren
Een paar takjes dragon
Peper uit de molen

Breng een eetlepel azijn, een eetlepel citroensap, een laurierblad en wat versgemalen zwarte peper in een steelpannetje aan de kook. Laat het vocht reduceren tot de helft over is. Schenkt het azijnmengsel in een schone kom.

Smelt 100 gram boter in een pannetje. Zorg dat alle boter gesmolten is. Schep de witte vlokjes van de boter en gooi deze weg. Scheid de eieren. Doe de eidooiers bij het azijnmengsel in de kom. Meng de eidooiers en het azijnmengsel met een mixer. Giet tijdens het mixen de geklaarde boter (dus zonder de witte vlokjes) langzaam in de kom. De saus wordt nu als het goed is vanzelf dikker. Hak de dragon fijn. Roer de dragon door de saus. Maak af met een beetje peper en zout.

Wil je op de hoogte blijven? Volg mij dan op Facebook, Twitter of Instagram (username: @savorysweetsnl).

Pin It

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *