Dagboek van een bourgondiër #15

 

Joris BijdendijkHet is alweer even geleden dat ik een nieuw dagboek postte. Het was eigenlijk de bedoeling dat hij afgelopen donderdag online zou komen, maar door omstandigheden (lees: er belde opeens een vriendin of ik zin had om een glaasje wijn te komen drinken) werd dat pas vandaag. Sorry.. maar als het om gezelligheid en borrels gaat heb ik niet altijd een sterke ruggengraad. Maar.. wat in een goed vat zit verzuurt niet en daarom post ik het dagboek vandaag. Afgelopen 2,5 week ging ik een paar keer ontzettend lekker uit eten, kreeg ik een kookworkshop van Joris Bijdendijk en werd er weer heel wat af geborreld. Daarnaast werd er vooral hard gewerkt. Zowel aan Savory Sweets als bij mijn “gewone” baan. Die etentjes, borrels en vooral Joris had ik dus wel even verdiend. Kijken jullie mee?
Joris Bijdendijk

2 weken geleden was het zover. Ik ging koken met Joris Bijdendijk. Waar ik eerst dacht dat ik geen zinnig woord uit zou kunnen brengen bleek het vooral heel erg gezellig. Wat een toffe gast is Joris. Hij zou zo in mijn vriendenkring passen. Hint. Hint. Ik zat in een groepje met 2 hobbykoks en 4 professionals. We maakten als amuse kaassoesjes, als voorgerecht coquilles met mosselbouillon en courgettepuree, als hoofdgerecht gepocheerde kabeljauw met kokkelsaus en zeewier en als dessert rijstebrij met limoenblad. Vooral de kokkelsaus wil ik binnenkort een keer namaken. Die was echt hemels.

Manzo's

Op maandag was de schoonmaakster bezig in huis. Normaal ben ik dan gewoon aan het werk, maar deze keer had ik vakantie. Omdat ik er een hekel aan heb om dan thuis te zijn ben ik met mijn computer in een eetcafé gaan zitten. Ik zocht een gezellig plekje op en bestelde een goed glas wijn en een broodje (pita met biefstukpuntjes, was niet zo lekker). Ik ben de hele middag bezig geweest voor Savory Sweets en toen ik thuis kwam.. was het huis heerlijk schoon!

Op Douwe zijn verjaardag gingen we eten bij Sinne. Als je een keer als een prinsesje (of prinsje) behandeld wilt worden ben je hier aan het juiste adres. Het eten was verrukkelijk en de service was fantastisch. Ik droom nog steeds van het hoofdgerecht. Hier ga ik zeker terugkomen!

de Toog

In de voorjaarsvakantie ging ik lunchen met mijn zusje bij de Toog in Koog aan de Zaan. We kozen dit keer voor een lunchplank die we samen konden delen. Op de lunchplank zat onder andere deze lieve mini hamburger. Verder hadden we een kreeftensoepje, gegrilde groente met kip, makreelsalade, stokjes saté, frietjes, een garnalenkroketje en een knoflookbroodje. Hij was goeeed!

Na de lunchplank hadden we trek in iets zoets en namen we ook de koffieplank. Jullie begrijpen wel dat we daar absoluut geen spijt van hadden :).

Douwe was een paar dagen vrij en we gingen samen aan de high wine. Nou ja.. Douwe had een high beer en ik had een high wine. We kregen 4 drankjes en 4 gangen hapjes. Eerst een plankje met kaas en worst (met zoetzure bietjes, te lekker!), vervolgens een broodplankje met knoflookbrood en alioli, daarna kwamen er nacho’s met verschillende dips en we eindigden met een minihamburger (jawel.. dezelfde als tijdens de lunch van gister), saté, frituurhapjes en frietjes. We konden na afloop geen pap meer zeggen en we zijn letterlijk naar huis gerold.

We vierden Douwe zijn verjaardag ook nog een keer met vrienden. Dit keer bij Jansz. Jansz is het gezellige restaurant van het Pullitzerhotel in Amsterdam. De topper van de avond? De bavette met aardpeer. Ik had zelf eend besteld. Ook lekker, maar ik was wel een beetje jaloers op het gerecht van mijn buurman. En die kaasplank.. Zucht.. Daar droom ik nog steeds van..

Na anderhalve maand wachten konden we eindelijk terecht bij Kaagman & Kortekaas. Ik had een cadeaubon voor mijn verjaardag gehad (nogmaals, heel erg bedankt), maar man wat was het lastig om te reserveren. Het eten en de wijn was fantastisch. De topper van de avond? De surf and turf met kwartel en langoustine. De service was helaas wat rommelig. Veel miscommunicatie en langs elkaar heen werken. Gelukkig was het personeel wel heel vriendelijk en hebben we evengoed een fantastische avond gehad. En ze schenken Meursault per glas. Alleen al daarvoor (oké oké.. ook voor het eten) kom ik binnenkort een keer terug.

Zondag ging ik bij een collega eten. Zij had al eerder gezegd dat je bij Bir Tat de lekkerste falafel van Amsterdam kunt krijgen. Die moest ik natuurlijk proberen. Nou, ze heeft niks teveel gezegd. Bizar lekker! Bij Bir Tat moet je zijn guys. Na het eten maakten we caïparoska’s (een ontzettend lekkere cocktail met limoen, wodka en passievrucht). Dat recept krijgen jullie nog van me. Beloofd!

Aankomende periode staan er ook weer leuke dingen op de planning. Ik ga met familie eten bij de Ambassade in Amsterdam, borrelen in de foodhallen met vriendinnen en er staat een weekendje Dublin voor de deur. Maar dat vertel ik jullie de volgende keer!

Wil je op de hoogte blijven? Volg mij dan op Facebook, Twitter of Instagram (username: @savorysweetsnl).

Pin It

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *