Dagboek van een bourgondiër #11

 

fullsizerenderAfgelopen weekend was ik in de Ardennen voor een bourgondisch weekend. Het weekend was georganiseerd door mensen van de Cock & co in samenwerking met wijn- en kaaswinkel de Cockelon. Het was een weekend vol borrels, etentjes, wijnproeverijen, slap geklets bij de open haard en gezelligheid. We zaten met 20 andere bourgondiërs in een hotel (les Nutons) in Houffalize, een klein dorpje vlakbij Bastogne. Ik heb ontzettend leuke mensen ontmoet die allemaal van lekker eten en wijn houden. Eindelijk kon ik de hele dag over eten, koken en nieuwe vondsten praten zonder dat iedereen gek van me werd. Toen het weekend voorbij was moest ik naar worden huis gerold. Jawel, de broek moest op de vreethaak. Het was zelfs zo erg dat ik maandag amper gegeten heb. Zo vol zat ik. Maar het was wel leuk. En lekker. En gezellig. Of ik volgend jaar weer mee wil? Zeker weten!

eendHet culinaire weekend begon op vrijdagmiddag om een uur of 4. Douwe en ik moesten allebei werken dus we zouden wat later komen. Onderweg kwamen we een enorme file tegen en uiteindelijk arriveerden we pas om 20:15. De rest van het gezelschap was zo lief om op ons te wachten. Iedereen zat al aan tafel en de eerste gang was al opgediend. We hoefden alleen nog maar te gaan zitten en het diner kon beginnen. Dat is nog eens een warm welkom. Er werd een 4-gangendiner geserveerd. We begonnen met eend. Eendenborst, eendenlever, eendenrillettes, eendenham (yes! eindelijk weer eens ham!) en een fantastische chutney van mango in één gerecht. Ik was voor even in de hemel. Daarna kregen we zalm met peterseliesaus, een enorme kaasplank en als toetje panna cotta met kersen. Alles gepaard met bijpassende wijnen. Na het diner werd er nagetafeld, gedanst en geborreld. En ik? Ik zat met een glas wijn en gloeiende wangen bij de openhaard te genieten.

uit-eten

WijnproevenDe volgende dag hadden we na het ontbijt meteen een kaas- en wijnproeverij. Normaal is dat een beetje vroeg (half 12), maar boeiend… Je bent op een bourgondisch weekend of niet. We proefden de 4 favoriete wijnen van de organisatoren. We dronken een Vermentino uit Puglia (fruitig, fris en bizar lekker), een Vacqueyras uit het Rhône gebied (vol, maar niet echt mijn ding), een Tempranillo uit de Navarra (superlekker!) en een Carménère uit Chili (die kende ik al, maar blijft goed). Er komen zeker een paar van de wijnen in mijn collectie binnenkort. Na de proeverij was het tijd voor lunch. Er stond een tafel vol met warme en koude gerechtjes voor ons klaar. De lekkerste gerechten? De zelfgemaakte Belgische kroketten, de rivierkreeftjes salade en de vleessalade met truffel. Was de lunch elke dag maar zo een feest.

kaasNa de lunch stond er een wandeling gepland. We liepen door het bos naar de la Chouffe brouwerij waar we beloond werden met een lekker biertje. Voor de liefhebbers… la Chouffe heeft een kersteditie uitgebracht. Een kruidig bruin biertje met een zoetige afdronk. De N’ice (zo heet het biertje) komt binnenkort ook naar Nederland.

Toen we weer terugkwamen bij het hotel stond daar het aperitief al voor ons klaar. Belgische biertjes (Douwe werd erg blij van de Lupulus) en de wijnen die we bij de proeverij hadden gedronken werden op de bar gezet. Er waren ook weer voldoende hapjes (duh) en er werden veel sterke verhalen verteld. Daar houd ik van.

Scholfilet’s Avonds was het tijd voor het diner. Een 6-gangen diner dit keer. We begonnen met een bospaddenstoelensoep met room. De paddenstoelen kwamen uit het bos achter het hotel. Hoe leuk is dat! Daarna werd er een stukje zeebaars geserveerd met krab en een heerlijke saus. Ik heb nog geprobeerd om het recept te ontfutselen maar de kok hield zijn lippen stijf op elkaar. Hij moet gaan pokeren, die man. De 3e gang was een soort gin-tonic schaafijs, heel bijzonder. Jammer dat ik niet zo van gin-tonic houd. Maar ik snapte het idee helemaal. Na het ijs kwam het hoofdgerecht. Een stoofpotje met hert. Nu wordt ik sowieso al wild van wild, maar dit was wel heel erg lekker. Zacht vlees met een zoete en kruidige saus. Die ga ik binnenkort proberen na te maken. Na het hoofdgerecht kwam er uiteraard weer een kaasplank voorbij en we sloten de maaltijd af met een chocoladetaartje. Uiteindelijk heb ik nog tot half 4 bij de haard zitten kletsen. De port smaakte goed zal ik maar zeggen. Het was een bizar goede dag.

wijnproevenZondag hadden we weer een wijnproeverij. Dit keer van het Australische wijnhuis Oxford Landing Estates. We proefden een Chardonnay (erg lekker), een Merlot (beetje slapjes), Een Cabernet Sauvignon-Shiraz (niet mijn ding) en een Shiraz (ronduit verrukkelijk). We sloten het weekend af met een warme lunch en na een laatste borrel (voor mij dan, Douwe reed) gingen we richting Nederland. ’s Avonds hoefde ik niet meer te eten en zijn we op de bank geploft om uit te buiken.

En toen was het feest nog niet voorbij, want gister had ik een portproeverij. We proefden 7 verschillende port’s. Bij elke port kregen we (weer) kaas zodat we goed konden proeven wat de combinaties doen. De lekkerste port vond ik de vintage van Smith Woodhouse uit 2007.  Ik heb hem meteen besteld. Toen ik thuiskwam zag ik dat we hem al in de kast hebben staan. Oepsie! Ik zie het maar als investering.

Met de feestdagen in zicht komen er nog meer leuke dingen en vooral etentjes aan. Er staan as we speak al etentjes gepland bij Baut en Dreesman, Rijks, Ron’s gastrobar Paris en de 5e smaak. Verder vier ik 2 keer Sinterklaas en ben ik binnenkort jarig. Hoe dat was horen jullie de volgende keer!

Wil je op de hoogte blijven? Volg mij dan op Facebook, Twitter of Instagram (username: @savorysweetsnl).

Pin It

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *