Zuurkoolschotel met appel en spek

Recept: Zuurkoolschotel met appel en spek

 

Zuurkoolschotel met appel en spekBrrr.. Wat is het opeens koud buiten. Vannacht heb ik een extra dekbed op het bed gelegd en toen ik vanmorgen buiten kwam ben ik meteen weer naar binnen gerend om mijn handschoenen te pakken. Tenminste.. ik deed een poging om mijn handschoenen te pakken. Want in het hele huis was geen handschoen te vinden. STOM! Toen sprong ik maar zonder handschoenen op de fiets. Te laat komen op vanwege vermiste handschoenen vond ik ook weer zo wat. Toen ik op mijn werk aankwam waren mijn handen half bevroren. Tenminste.. zo voelde het. Kennen jullie dat gevoel? Dat je handen beginnen te tintelen als je vanuit de (nog net niet) vrieskou in de warmte komt. Dat had ik vanmorgen ook. Toen ik ’s avonds thuis kwam heb ik meteen handschoenen besteld. Laten we hopen dat ze morgen in de brievenbus liggen. Terug naar het recept van vandaag. Koud weer vraagt om stevige kost. En dat is deze zuurkoolschotel met appel en spek zeker. Het fijne van deze ovenschotel is dat je hem van tevoren klaar kunt maken. Ideaal als je na een drukke dag geen zin meer hebt om te koken. Kwestie van even opwarmen en je kunt aan tafel. Ingrediënten zuurkoolschotel met appel en spek voor 4 personen

500 gram zuurkool
2 appels (goudrenetten)
8 plakjes ontbijtspek of pancetta
2 theelepels kerriepoeder
100 gram geraspte kaas
Een paar takjes peterselie

Voor de aardappelpuree

1 kilo kruimige aardappels
200 gram crème fraîche
1 middelgrote ui
150 gram gerookte spekreepjes
Een klontje boter om in te bakken
Peper en zout

Schil de aardappels. Breng een middelgrote pan met water en een snuf zout aan de kook. Doe de aardappels in de pan en kook ze gaar. Giet de aardappels af en zet apart.

Doe de gerookte spekreepjes in een droge koekenpan en bak tot ze bruin en krokant zijn. Zet de spekjes apart.

Versnipper de ui. Smelt een klontje boter in dezelfde koekenpan als waar de spekjes in zijn gebakken. Bak de ui tot het glazig ziet.

Hak de peterselie fijn. Doe de gekookte aardappels, de uitgebakken spekjes, de ui, de peterselie, de crème fraîche en een beetje peper en zout bij elkaar in een kom. Stamp de ingrediënten tot een aardappelpuree.

Schil de appels. Snijd 8 dunne plakken van de appel en leg apart. Snijd de rest van de appels in stukjes.

Meng de zuurkool met de appel, de kerrie en een beetje peper uit de molen.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Schep de zuurkool met appel onderin een ovenschaal. Schep de aardappelpuree er boven op. Bestrooi de puree met geraspte kaas en maak af met plakken appel en ontbijtspek.

Schuif de zuurkoolschotel met appel en spek in de oven en bak hem in 20 minuten gaar. Garneer voor serveren met een beetje peterselie.

Wil je op de hoogte blijven? Volg mij dan op Facebook, Twitter of Instagram (username: @savorysweetsnl).

Pin It

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *