Recept: Rode kool met appel en kaneel

 

Rode kool met appel en kaneelDe laatste tijd ben ik steeds meer van de Hollandse keuken. Ik maak regelmatig stamppot en ook ovenschotels met Hollandse groente staan steeds vaker op het menu. Gek eigenlijk, want daar ben ik nooit zo van geweest. Sterker nog, ik heb jaren geen Hollandse pot gekookt. Ik vond het veel leuker om te experimenteren met recepten uit werelddelen die ik minder goed ken. Misschien dat daarom de Hollandse gerechten steeds meer op de achtergrond verdwenen. Vroeger aten we bijna elke dag een AVG’tje (aardappelen, groente en vlees). Mijn ouders en mijn zusje zijn er dol op. Ik was er minder kapot van. Zodra ik op mezelf woonde heb ik geen aardappel meer aangeraakt. Ja patatjes haalde ik weleens, maar gekookte aardappels, die kwamen er niet in. Tot afgelopen herfst. Want deze herfst heb ik een aantal Hollandse groente herontdekt. Witlof, andijvie, en bloemkool staan opeens weer op het menu. Afgelopen weekend, stond er een grote pan met rode kool met appel en kaneel op het fornuis te pruttelen. Lekker zoet en ontzettend vol van smaak. Het hele huis begon lekker te ruiken. Gezond? Nehh. Lekker? Zeker weten! Ik verwerkte de rode kool in een ovenschotel met draadjesvlees en aardappelpuree. Supperlekker. Dat recept krijgen jullie volgende week van me.




Ingrediënten rode kool met appel en kaneel voor 4 personen

1 rode kool
2 appels (goudrenetten)
2 stokjes kaneel
3 laurierblaadjes
2 steranijs
6 kruidnagels
4 eetlepels kristalsuiker
500 ml water
50 gram roomboter
Een flinke scheut balsamico-azijn
Peper en zout

Schil de appels. Snijd de rode kool in reepjes en de appels in stukjes.

Smelt de boter in een grote pan. Doe de rode kool, de appel en de rest van de ingrediënten in de pan. Giet 500 ml water in de pan en doe de deksel op de pan. Breng de rode kool aan de kook. Zet het vuur laag en laat de rode kool 2 uur pruttelen. De rode kool met appel en kaneel is klaar als het vocht helemaal verdampt is.

Proef of de rode kool op smaak is. Voeg eventueel meer suiker of azijn toe.

Serveer de rode kool met aardappelpuree, gebakken aardappels en een lekker stukje vlees.

Tip: draadjesvlees smaak fantastisch bij rode kool!

Wil je op de hoogte blijven? Volg mij dan op Facebook, Twitter of Instagram (username: @savorysweetsnl).

Pin It

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *