Ossenhaas met zwarte pepersaus

Recept: Ossenhaas met zwarte pepersaus

 

Ossenhaas met zwarte pepersausVandaag post ik één van mijn lievelingsgerechten. Ossenhaas met zwarte pepersaus. Dit is het gerecht wat ik altijd bestelde als we vroeger bij de Chinees gingen eten. Dat was voor ons gezin iets ontzettend exotisch. We waren niet zulke helden op culinair gebied. Het was dan ook écht feest als we daar zaten. De ossenhaas met zwarte pepersaus stond op de kaart als ossenhaas a la tipan. Tipan betekent vrij vertaalt ijzeren plaat. Het is de bedoeling dat de ossenhaas met zwarte pepersaus na bereiding een optater krijgt door het op een gloeiende plaat te storten. Hierdoor komt een sissend geluid en een heerlijke geur vrij. Dat vond ik altijd een enorm spektakel. Het water loopt me in de mond nu ik er weer aan denk. Afgelopen week maakte ik de ossenhaas in zwarte pepersaus zelf. Ik heb geen tipan in huis, maar gebruikte een gietijzeren braadpan om het vlees op te storten. Misschien iets minder mooi dan de traditionele tipas, maar het geeft wel hetzelfde resultaat. Schrik trouwens niet van de lengte van het recept. Alles bij elkaar duurt het hooguit een half uurtje (afgezien van het uurtje marineren van het vlees) om te maken. Probeer het maar eens uit. Iedereen aan tafel zal je dankbaar zijn.Serveer de ossenhaas met zwarte pepersaus in combinatie met witte rijst. Je kunt de ossenhaas eventueel ook vervangen door lamsvlees of varkenshaas.
Ossenhaas met zwarte pepersaus

Ingrediënten ossenhaas met zwarte pepersaus voor 4 personen

400 gram ossenhaas (of kogelbieftstuk)
1 groene paprika
1  middelgrote ui
1 teen knoflook
1 eetlepel zwarte peperkorrels
2 eetlepels geraspte gember
1 eetlepel mirin
3 eetlepels oestersaus
2 eetlepels maïzena
Een halve eetlepel suiker
Een snuf zout
Zonnebloemolie om in te bakken

Ossenhaas met zwarte pepersaus

Snijd de ossenhaas in plakken van een halve centimeter dik.

Doe een eetlepel gember, 1,5 eetlepel maïzena, een halve eetlepel suiker, een eetlepel mirin, een halve eetlepel olie, 4 eetlepels water en een snuf zout in een kom. Meng de ingrediënten tot een papje. Leg de ossenhaas in het papje en meng alles goed met elkaar. Bedek het vlees met vershoudfolie en laat het ongeveer 2 uur marineren in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Zet een gietijzeren pan (bijvoorbeeld een braadpan) of plaat in de oven. Laat de pan minstens een half uur in de oven staan zodat hij goed heet wordt.

Snijd de groene paprika en de ui in grove stukken. Pers de teen knoflook. Doe de zwarte peperkorrels in een vijzel en plet ze fijn. Geen vijzel in huis? Je kunt ook een deegroller gebruiken.

Verhit een beetje olie in een wok of koekenpan. Doe de ui in de pan en bak tot het glazig ziet. Doe de paprika bij de ui. Bak een minuut en voeg een eetlepel water toe. Bak, al roerend, nog 2 minuten. Haal de ui en paprika uit de wok en zet opzij.

Verhit een beetje olie in de pan waar net de ui en de paprika in is gebakken. Doe de geplette peperkorrels in de pan. Doe de gember en de knoflook bij de peperkorrels. Bak een minuut terwijl je roert.

Haal het vlees uit de koelkast. Leg de stukjes ossenhaas in de pan en bak het op hoge temperatuur goudbruin. Doe de ui en de paprika weer bij het vlees. Doe de oestersaus in de pan en roer alles goed door elkaar. Zet het vuur laag.

Meng een halve eetlepel maïzena met 3 eetlepels water. Doe het maïzenapapje bij de ossenhaas met zwarte pepersaus. Roer alles door elkaar zodat de saus iets dikker wordt.

Haal de hete plaat of braadpan uit de oven. Giet de ossenhaas met zwarte pepersaus in de pan of op de plaat. Als het goed is gaat het gerecht sissen en verspreid het een heerlijke geur.

Serveer met lente-ui en witte rijst.

Pin It

2 thoughts on “Recept: Ossenhaas met zwarte pepersaus

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *