|
Ooohh guys.. Ik heb vandaag zoiets lekker voor jullie. Deze moinkballs brachten me voor heel even in de barbecue-hemel. Een beetje smokey, een tikkie zoet en lekker hartig. En dat allemaal tegelijk in één hap. Een smaakbommetje dus. Zooo lekker. Bij gebrek aan een tuin maakte ik de balletjes in een braadpan, maar ze zijn nog lekkerder als ze van de barbecue komen. Zeker als je rookchips toevoegt voor een extra smokey smaakje. Vandaag geef ik jullie het recept voor beide manieren. Kun je zelf kiezen of je gaat koken in de tuin of dat je het gewoon bij de keuken houdt. Ben je een echte carnivoor of een barbecueheld bent móet je ze een keer gemaakt hebben. Mijn mister en zijn vrienden waren er in ieder geval blij mee. Ze waren in een mum van tijd op. Dus.. Waar wacht je nog op? Hophop, aan de slag. Wedden dat je vrienden maakt?
Ingrediënten voor 12 moinkballs
500 gram rundergehakt
2 teentjes knoflook
2 sjalotjes
1 ei
50 gram panko (Japans broodkruim)
100 gram geraspte belegen kaas
20 plakjes ontbijtspek (ik gebruikte “omwikkelspek”)
200 ml barbecuesaus
Peper en zout
Pers de tenen knoflook en versnipper de sjalot. Doe het gehakt met de knoflook, de sjalot, het ei, de panko en de belegen kaas bij elkaar in een kom of schaal. Kneed de ingrediënten door elkaar en vorm er 12 gehaktballetjes van.
Omwikkel de gehaktballen met een plakje spek. Gebruik 2 plakjes per bal. Zorg dat de hele bal bedekt is.
In de pan
Smelt een klontje roomboter in een braadpan. Schroei de ballen aan alle kanten dicht. Zet het vuur laag en doe de deksel op de pan. Laat de ballen 20 minuten braden. Keer af en toe om.
Giet de barbecuesaus in de pan. Zorg dat alle ballen zijn bedekt met barbecuesaus. Doe de deksel op de pan en laat nog een kwartier pruttelen.
Op de barbecue
Stook de barbecue (indirect grillen) op tot hij tussen de 110 en de 130 graden is. Voeg eventueel wat rookchips toe. Leg de moinkballs op de barbecue en laat ze in ongeveer een half uur gaar worden. Besmeer de moinkballs met barbecuesaus en laat ze nog een kwartier liggen.
Wil je op de hoogte blijven? Volg mij dan op Facebook, Twitter of Instagram (username: @savorysweetsnl).
moeten er geen kruiden in het gehakt mengsel.
Nee hoor. De ui, knoflook, kaas, bacon en barbecuesaus geven al hartstikke veel smaak af. Als je dan ook nog kruiden toevoegt wordt het te veel denk ik.
Wat is Panko???
Japans broodkruim, kun je gewoon in de supermarkt kopen.
De moinkballs waren een groot succes bij de kerstbrunch. Door de BBQ saus favoriet bij de kleinkinderen
Wat superleuk om te horen!
Ik moet alles nog leren. Moet de deksel op de bbq?