Limburgs zuurvlees met friet

Recept: Limburgs zuurvlees met friet

 

Limburgs zuurvlees met frietZodra de blaadjes van de bomen vallen krijg ik trek in stoofvlees. In het weekend staat er regelmatig een pannetje te pruttelen op het fornuis. Zo gezellig. Vaak blijft zo’n pannetje blijft dan een paar dagen staan zodat we op dagen met minder tijd ook lekker kunnen eten. Want zoals voor elke stoofpot geldt: hoe langer hij staat, hoe beter de smaak wordt. Vorige week maakte ik Limburgs zuurvlees met gebakken aardappels. Een favoriet van Douwe. We gaan elk jaar een weekendje naar Maastricht. Meestal in augustus tijdens ’t Preuvenemint of in december tijdens de kerstmarkt. Als echte Bourgondiër mag je dat zeker niet missen. En hoe lekker we dat weekend ook hebben gegeten; Douwe verlaat de stad nooit zonder nog één keer zuurvlees te eten. En ik kan hem geen ongelijk geven. Denk aan kruidig zoet vlees met een fris zuurtje in de nasmaak. Klinkt goed he? Dat vind ik ook! Daarom ging ik afgelopen weekend aan de slag. Vooral voor Douwe, maar ook een beetje voor mezelf. En daar kregen we geen spijt van… Heerlijk! Limburgs zuurvlees met friet

Ingrediënten Limburgs zuurvlees met gebakken aardappels voor 4 personen

1 kg runderlappen
400 ml (witte wijn) azijn
400 ml lauwwarm water
6 laurierblaadjes
4 kruidnagels
6 jeneverbessen
3 uien
5 plakken ontbijtkoek
4-5 eetlepels peren- of appelstroop
Een klontje roomboter
Peper en zout

Limburgs zuurvlees met friet

Bestrooi de runderlappen aan beide kanten met peper en zout. Snijd de runderlappen in stukken. Snijd de uien in halve ringen. Meng de azijn met het water, de uien, de laurier, de kruidnagels, de jeneverbessen en een beetje peper en zout. Leg het vlees in het azijnmengsel. Dek af en zet het een nacht (of een uur of 4) in de koelkast.

Zeef het vlees en de andere ingrediënten uit het azijnmengsel. Zet het azijnmengsel apart.

Smelt de roomboter in een braadpan. Schep de uienringen, de laurier, de jeneverbessen en de kruidnagels in de pan en bak tot de ui glazig begint te zien. Leg het vlees in de pan en bak tot het rondom bruin ziet.

Zet het vuur laag. Giet het azijnmengsel over het vlees. Schep te stroop in de pan en laat het 2 tot 3 uur stoven.

Snijd de ontbijtkoek in blokjes. Doe de ontbijtkoek bij het vlees en roer alles door elkaar. Laat nog een kwartiertje pruttelen. Zo ontstaat er een gebonden saus.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Snijd de aardappels (mét schil) in stukjes. Pel de tenen knoflook en hak de kruiden fijn. Bekleed de bakplaat met bakpapier. Leg de aardappels op de bakplaat en besprenkel met olijfolie. Bestrooi de aardappels met knoflook, kruiden, peper en zout. Schuif de bakplaat in de oven en bak de aardappels in een uur (of langer) goudbruin.

Serveer het Limburgs zuurvlees met gebakken aardappels en een flinke klodder zure mayonaise. Ook lekker met friet, aardappelkroketjes of brood.

Pin It

3 thoughts on “Recept: Limburgs zuurvlees met friet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.