Lasagne met geitenkaas en courgette

Recept: Lasagne met geitenkaas en courgette

 

Lasagne met geitenkaas en courgetteDeze lasagne met geitenkaas en courgette is één van mijn favorieten. Ik moet eerlijk bekennen: het is niet mijn eigen recept. Het is er één van Douwe. Hij maakte deze lasagne voor mij toen we nog maar net bij elkaar waren. Ik was meteen verkocht. Aan de lasagne natuurlijk. Douwe had ik al langer op het oog. Al hielp de lasagne natuurlijk wel mee. Lasagne is het allerlekkerst als je de bechamelsaus zelf maakt. Je kunt natuurlijk ook een kant-en-klare versie gebruiken maar dan mis ik meestal toch iets. Met een zelfgemaakte bechamel krijg je een romige, mooie en stevige lasagne. Precies zoals je hem in Italië ook krijgt. Terwijl ik dit zit te typen loopt het water me alweer in de mond. Het fijne van deze lasagne met geitenkaas en courgette is dat je hem van tevoren klaar kunt maken en daarna een of twee dagen kunt bewaren in de koelkast. Erg fijn als je een keer geen tijd hebt om te koken. Even de magnetron in en het eten is klaar. Dat is op sommige dagen heel erg fijn. Sinds die eerste keer verschijnt deze lasagne hier regelmatig op tafel. Ik krijg er nu alweer trek in! Zo zie je maar, liefde gaat niet alleen bij de man door de maag. 




Ingrediënten lasagne met geitenkaas en courgette voor 4 personen

Voor de tomatensaus

400 gram tomatenpulp uit blik
1 middelgrote ui
2 tenen knoflook
10 blaadjes basilicum
1 theelepel Italiaanse kruiden
Een scheutje olijfolie
Peper en zout

Voor de bechamelsaus

3 eieren
125 gram roomboter
750 ml volle melk
150 gram bloem
2 laurierbladeren
1 citroen
Een snufje nootmuskaat

En verder

500 gram verse lasagnevellen
125 gram zachte geitenkaas
5 eetlepels geraspte geitenkaas (of geraspte mozzarella)
1 courgette
Peper en zout

Lasagne met geitenkaas en courgette

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Begin met het maken van de bechamelsaus. Smelt de roomboter in een middelgrote pan. Voeg, terwijl je blijft roeren, beetje bij beetje de bloem toe. Er ontstaat als het goed is een zanderige massa. Dit heet een roux. Laat het mengsel in 2 minuten gaar worden. Zet het vuur laag. Schenk beetje bij beetje de melk bij de roux. Blijf goed roeren, zodat het mengsel niet gaat klonteren. Na verloop van tijd ontstaat er een dikke saus. Voeg de laurierblaadjes, nootmuskaat, peper en zout toe. Laat de bechamelsaus 5 minuten pruttelen.

Scheid de 3 eieren en rasp de schil van de citroen. Verwijder de laurierbladeren uit de bechamelsaus. Doe de eidooiers en het citroenrasp bij de bechamelsaus en meng met een staafmixer tot een gladde massa. Laat de saus nog 5 minuten pruttelen op laag vuur. Maak af met peper en zout.

Maak vervolgens de tomatensaus. Versnipper de ui en pers de tenen knoflook. Verhit een beetje olie in een middelgrote pan en fruit de ui en knoflook tot het glazig ziet. Hak de basilicum fijn. Voeg de tomatenpulp en de kruiden aan de saus toe en roer alles door elkaar. Laat de tomatensaus 5 minuten pruttelen.

Schaaf met een mandoline of kaasschaaf de courgette in dunne plakken. Bedek de bodem van een ovenschaal met een laagje bechamelsaus. Bedek de bechamelsaus met een laag lasagnebladen. Giet een laagje tomatensaus op de pasta. Dek af met lasagnebladen. Leg een laag courgette op de pasta en verkruimeld er een beetje geitenkaas overheen. Bedek met lasagnebladen. Herhaal het hele riedeltje tot de lasagnebladen op zijn. Sluit af met een dikke laag bechamelsaus en geraspte geitenkaas. Strooi een beetje (versgemalen) peper over de bovenkant van de lasagne. Schuif de lasagne met geitenkaas en courgette in de oven en bak hem in een half uur gaar.

Wil je op de hoogte blijven? Volg mij dan op FacebookTwitter of Instagram (username: @savorysweetsnl).

Pin It

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *