Recept: Pizzabroodjes

 

PizzabroodjesAfgelopen zondag stond ik om 09:00 ’s ochtends al in de keuken. Douwe moest ’s middags honkballen en ik vind het leuk om hem elke zondag iets lekkers mee te geven. Eerder maakte ik al een pastasalade met tonijn, roti met kip en kousenband en verschillende soorten wraps. Iedere keer als ik mijn bed uit ga verklaar ik mezelf weer voor gek. Maar als ik nou eenmaal klaar ben met het eten ben ik toch wel een beetje trots. Daarna duik ik vaak nog even mijn bed in. Het is en blijft zondag he! Dit keer maakte ik pizzabroodjes. De avond ervoor zag ik ergens pizzabroodjes voorbij komen en ik wist meteen dat ik dat de volgende dag wilde maken. Niet zo handig om dat pas op zaterdagavond te bedenken natuurlijk, want op zondag gaat de supermarkt pas om 12:00 open. Ik moest het dus doen met de ingrediënten die ik nog had liggen. Het leuke van pizzabroodjes is dat je eindeloos kunt variëren. Ik gebruikte pecorino en tomatensaus, maar je kunt ook gaan voor bijvoorbeeld pesto of mozzarella. Ook voor de toppings kun je gaan voor wat je zelf lekker vindt. Denk bijvoorbeeld ook eens aan salami met paprika, zwarte olijven en rucola. Of tonijn met feta, kappertjes en rode ui. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Probeer het maar een keer uit. Ik ben benieuwd welke combi’s jullie maken! Douwe heeft in ieder geval lekker gegeten en ik ook. Want er paste, heel vervelend, maar 4 broodjes in het bakje. Dus offerde ik mezelf op door de laatste 2 broodjes op te eten. Heel naar!

Ingrediënten voor 6 pizzabroodjes

 

Voor het pizzadeeg

350 gram bloem
250 ml lauw water
5 gram gist
1 theelepel Italiaanse kruiden
Een snuf zeezout

Voor de topping

6 plakken parmaham
30 blaadjes basilicum
50 gram Parmezaanse kaas of pecorini
1 teen knoflook
200 gram tomatenblokjes
Een scheutje olijfolie
Een snuf zeezout
Peper uit de molen

Zeef de bloem en doe het samen met het gist, de Italiaanse kruiden en het zout in een kom of schaal. Voeg het water beetje bij beetje toe. Kneed tot een soepel deeg. Vorm het deeg tot een bal en leg het in het midden van de kom. Dek af met een vochtige theedoek en laat een uurtje rijzen op een warme droge plek.

Versnipper de sjalot en pers de teentjes knoflook. Verhit een beetje olie in een steelpan. Fruit de knoflook en sjalot tot het glazig ziet. Hak de helft van de basilicumblaadjes fijn en roer het door de tomatensaus. Laat de saus een kwartiertje op laag vuur pruttelen. Maak af met zeezout en peper uit de molen.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Bekleed de bakplaat met bakpapier. Verdeel het deeg in 6 bollen. Leg de deegbollen op het bakpapier en druk ze plat. Besmeer de deegbolletjes met een eetlepel tomatensaus. Rasp de Parmezaanse kaas of pecorino. Bestrooi de tomatensaus met kaas. Leg op elk broodje een paar blaadjes basilicum. Bak de pizzabroodjes in ongeveer 30 minuten gaar.

Maak de pizzabroodjes af door er een plakje parmaham of een andere topping op de leggen. Een lekker broodje voor bij de lunch, onderweg of bij de borrel.

Wil je op de hoogte blijven volg mij dan op Facebook, Twitter of Instagram (username: @savorysweetsnl).

Pin It

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *