Recept: Flatbread met kaas en groene asperges

 

flatbreadDit is een gerecht wat ik een tijdje wilde maken. Een makkelijk, fris brood waar je alle kanten mee op kunt. Flatbread maak je zonder gist. Je laat het dus ook niet rijzen. Hierdoor blijft het brood plat. Vandaar de naam flatbread. Flatbread wordt veel gegeten in het midden oosten. Je kunt het brood scheuren en dippen in verschillende smeersels en dips. Ik heb ervoor gekozen om er een topping op de doen. Een soort pizza uit het midden oosten eigenlijk. Heel erg makkelijk en vooral heel erg lekker.

Ingrediënten flatbread met kaas en groene asperges

Voor het brood

700 gram zelfrijzend bakmeel
8 gr bakpoeder
500 gr Griekse yoghurt
Zeezout
Olijfolie
Za’atar of Italiaanse kruiden

Voor de topping

Groene pesto
Mozzarella
Roquefort
Serrano ham
Groene asperges
Rucola
Peper & zout

Meng in een grote kom 500 gram meel, een eetlepel bakpoeder, een theelepel zeezout en 500 gram Griekse yoghurt. Meng de ingrediënten met een keukenmachine of mixer door elkaar. Ik merkte tijdens het mengen dat het deeg te plakkerig werd. Ik heb toen steeds meel bij het deeg gedaan totdat het het gekneed kon worden zonder dat het aan mijn handen bleef plakken. Om het brood een lekker smaakje te geven kun je Italiaanse kruiden door het deeg kneden. Denk hierbij aan tijm, oregano en rozemarijn. Ik heb za’atar van souq gebruikt. Dat is een Palestijnse kruidenmix gemaakt van een soort oregano die de naam za’atar draagt.

Bestuif het aanrecht met een klein beetje bakmeel. Leg hier een bolletje deeg op. Rol dit met de deegroller uit tot eenDeeg
ronde pannenkoek. Zorg er wel voor dat het flatbread nog  in de koekenpan past. Bak het flatbread in een heel klein beetje olijfolie aan beide kanten in een koekenpan. Een grillpan kan natuurlijk ook. Als het flatbread aan beide kanten een beetje bruinig is en het deeg krokant wordt is hij goed.

Besmeer de flatbread met groene pesto. Verdeel kleine stukjes mozzarella en roquefort over het brood. Zorg dat als de kaas straks gesmolten is het hele flatbread is bedekt. Leg het flatbread 10 minuten onder grill om de kaas te laten smelten. Ik heb stand 3 gebruikt. Als je geen grill hebt kun je het flatbread ook in een voorverwarmde oven op 180 graden zetten. Blijf hier wel steeds kijken of het brood niet verbrand en of de kaas al is gesmolten.

Bak terwijl het brood in de oven staat de asperges in een beetje olijfolie met peper en zout. Gebruik absoluut geen boter, dit is niet lekker bij groene asperges. Bedek het flatbread als het onder de grill vandaan komt met plakjes seranno en de groene asperges. Zet het brood met alle ingrediënten nog 3 minuutjes onder de grill. Bedek als hij uit de over komt het brood met een handje rucola en maak af met wat zout en peper.wijn

Lekker met een rode wijn. Wij dronken er Château Les Auzines corbieres les Garrigues uit 2011 bij. Dit is een rode combinatiewijn gemaakt van syrah en grenache. Normaal houd ik niet zo van syrah omdat ik die aan de zure kant vind. Deze wijn is lekker kruidig. Daar houd ik dan weer wel van en het zuurtje in de verte is dan niet meer onaangenaam. Een volle maar ook frisse wijn met een sterke geur van tijm. Wel even decanteren voor gebruik zodat de geuren mooi vrijkomen. Een wijn voor levensgenieters. Santé!

Pin It

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *