Recept: Tarte tatin met peer en karamel

 

tarte tatinIk ben zelf niet zo een fan van hele zoete gerechten. Vroeger kreeg ik thuis al amper zoete dingen voorgeschoteld en ik ben nog steeds meer van de hartige smaken. Ik kan ook niet zo goed tegen suiker. Ik wordt er druk, of nog beter gezegd hyper-actief van. Ook krijg ik als ik teveel zoetigheid eet last van mijn buik. Dit is tegelijkertijd ook de reden dat er meer hartige dan zoete recepten op de website verschijnen. Vandaag wilde ik de uitdaging toch aan gaan om een zoet dessertje te maken. Als ik, bij uitzondering, voor een zoet dessert kies in een restaurant neem ik meestal een crème brûlée of een tarte tatin. Dat laatste had ik, tot op heden, nog nooit zelf gemaakt. Hoog tijd om hier eens mee aan de slag te gaan.

Tarte tatin is eigenlijk een omgekeerde taart. Normaal doe je eerst het deeg in de vorm en leg je de overige ingrediënten er bovenop. Bij een tarte tatin leg je eerst de ingrediënten in de vorm en daar bovenop doe je het deeg. De tarte tatin is een gerecht dat per ongeluk is onstaan. Stéphanie en Caroline Tatin runden een hotel in een klein stadje in Frankrijk. Hun hotel stond bekend om de heerlijke taarten die ze daar bakten. Één van de zussen vergat op een dag de taartvorm met deeg te bekleden. Ze was bang dat de anderen boos zouden worden omdat ze producten verspilde. Ze deed het deeg snel bovenop de taart en schoof de taart, voordat iemand het zag, de oven in. Het resultaat bleek een vondst te zijn. Iedereen vond de “foute” taart zo lekker dat hij sinds die dag op de kaart staat. De “tarte des demoiselles Tatin” was geboren. Later is dit ingekort tot tarte tatin.

Ingrediënten voor 2 kleine tarte tatin met peer

1 peer
75 gram suiker
30 gram amandelen
20 gram roomboter (zonder zout)
3 eetlepels citroensap
1 eetlepel bloem
1 eetlepel custardpoeder
1,5 plakje bladerdeeg

Verwarm de oven voor op 200 graden. Schil de peer met een dunschiller. Snijd de onder- en bovenkant van de peer af. Snijd de peer in verticale reepje van ongeveer 1 cm breed. Doe de amandelen met 1 eetlepel custardpoeder in de keukenmachine. Laat dit even draaien totdat je (korrelig) poeder over houdt.

Doe de suiker met 3 eetlepels water in een (steel)pan. Wacht tot de suiker is gesmolten. Het mengsel in de pan gaat nu een beetje borrelen. Zet het vuur (of de kookplaat) hoger en wals de pan rond. Als het mengsel bruinig begint te worden moet je goed opletten. De karamel ligt nu dicht tegen het verbrandingspunt aan. Raak onder geen beding de suiker aan. De suiker is vreselijk heet en je brandt je hier dus snel aan. Haal de pan af en toe van het vuur en blijf de karamel in beweging houden. Klik hier voor een filmpje om een beter beeld te krijgen hoe karameliseren eruit moet zien. Bron: Allerhande. Doe de boter in de pan en laat dit smelten. Blijf walsen tot de boter is opgelost. Doe de citroensap bij het mengsel. De karamel is nu klaar.

Giet een beetje van de karamel onderin de vorm die je gebruikt voor het taartje. Ik heb bij gebrek aan kleine taartvormpjes een ovenpannetje gebruikt. Dit werkte prima. Leg de peer met de bolle kant naar beneden in de vorm. Druk de peer even zachtjes aan zodat hij voor de helft in de karamel zit. Strooi wat van het amandelpoeder over de peer heen.

Strooi wat bloem uit over het aanrecht. Leg de velletjes bladerdeeg bovenop elkaar een rol deze uit met een deegroller.

Steek een cirkel of, zoals in mijn geval een ellips uit het bladerdeeg. Zorg dat het deeg in omvang iets groter is dan het schaaltje. Leg het deeg op het schaaltje en druk het aan de zijkanten naar beneden. Je moet de peer als het ware een beetje “instoppen”. Prik wat gaatjes in het deeg om “ontploffen” te voorkomen.

Doe de taartjes ongeveer 25 minuten in de oven. Als het deeg knapperig is, is de tarte tatin goed. Laat de perentaartjes als ze uit de oven komen 10 minuten afkoelen. De karamel moet weer stollen. Als je de taartjes te vroeg omdraait loopt de karamel weg en komt het taartje niet mooi los uit de vorm. Draai de potjes om op een bordje. Het taartje valt er nu als het goed is vanzelf uit.

Ik vind het zelf het lekkerst als er een bolletje ijs bij de tarte tatin geserveerd wordt. Het contrast tussen de warme tarte tatin en het koude ijs geeft een lekkere smaak. Kies bij peer voor vanille of kaneelijs. Een beetje slagroom of créme frâiche kan natuurlijk.

Pin It

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.