Tulband met amandel en speculaas

Recept: Sinterklaas tulband met speculaas en amandel

 

Tulband met amandel en speculaasZie ginds komt de stoomboot uit Spanje weer aan, hij brengt ons sint Nicolaas ik zie hem al staan! Morgen is het zover, dan is Sinterklaas weer in het land. En dat zal ik merken ook. De landelijke intocht van Sinterklaas is namelijk bij ons om de hoek, ik kan hem straks letterlijk uit mijn raam zien lopen. Complete straten zijn al afgezet en alles is mooi versierd. Ik hoop vooral dat het morgen een gezellig kinderfeest wordt zonder al teveel gedoe. Om alvast in de Sinterklaasstemming te komen post ik een lekker baksel. Is deze Sinterklaas tulband met speculaas en amandel geen plaatje? En lekker dat hij is! Om de tulband helemaal af te maken topte ik hem af met een roomkaasmengsel en vervolgens versierde ik hem met allerlei Sinterklaas lekkernijen. Hier viel de tulband in de smaak. Na 2 dagen was hij op. En dat hebben we met z’n tweeën gepresteerd. Hij smaakt overigens ook erg goed als ontbijt kan ik je uit ervaring vertellen. Ssst… Niet verder vertellen




Ingrediënten Sinterklaas tulband met speculaas en amandel

250 gram bloem
100 gram amandelmeel
250 gram roomboter
250 gram lichte basterdsuiker
2 eetlepels speculaaskruiden
2 theelepels bakpoeder
5 eieren
Een snuf zout
Poedersuiker om de tulband mee te bestrooien

Voor de topping

100 gram roomkaas
75 gram roomboter op kamertemperatuur
50 gram poedersuiker
1/2 theelepel vanille-extract
Sinterklaasfiguurtjes van chocola
Speculaasjes
Gekleurde spikkels

 

Tulband met amandel en speculaas

Verwarm de oven voor op 150 graden.

Meng de bloem, het amandelmeel, de speculaaskruiden en het bakpoeder met elkaar.

Klop de roomboter met de basterdsuiker in ongeveer 5 minuten tot een wit en romig mengsel. Voeg, terwijl je blijft kloppen, één voor één de eieren toe.

Zeef het bloemmengsel boven het botermengsel en spatel alles door elkaar.

Vet de tulbandvorm in. Giet het beslag in de vorm en verdeel alles gelijkmatig.

Zet de tulband met speculaas en amandel in het midden van de oven en bak hem in (ongeveer) 60 minuten gaar. De tulband is klaar als een satéprikker er schoon uitkomt.

Laat de tulband een kwartiertje afkoelen op een bakrooster. Draai de vorm om en stort hem voorzichtig op een bord.

Doe de roomboter en de roomkaas bij elkaar in een kom. Mix de ingrediënten door elkaar. Voeg beetje bij beetje, terwijl je blijft mixen, de poedersuiker toe. Roer het vanille-extract door het roomkaasmengsel.

Verdeel het roomkaasmengsel over de Sinterklaas tulband met speculaas en amandel. Versier met Sinterklaasfiguren, speculaasjes en spikkels.

Wil je op de hoogte blijven? Volg mij dan op Facebook, Twitter of Instagram (username: @savorysweetsnl).

Pin It

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *