Recept: Notentaart met gezouten karamel

 

Notentaart met gezouten karamelHet is weer zondag en dat betekent dat ik weer een baksel met jullie deel. Dit keer is dat een makkelijk, maar ontzettend lekker recept. Ik maakte deze notentaart met gezouten karamel toen er vrienden kwamen eten. Één van de twee is gek op taart, toetjes en chocola. Stiekem werd er dus al gehoopt op een dessert. Dat wist ik, dus ik zorgde ervoor dat er een toetje op tafel stond. Eigenlijk had ik er geen tijd voor, ik moest die dag gewoon werken en was dus rond 18u pas thuis. Het hoofdgerecht had ik al voorbereid, maar het toetje moest ik nog maken. Optimistisch en ambitieus als ik ben, denk ik altijd dat ik dat wel red. Meestal lukt dat niet. Óf de keuken is ontploft, het toetje is mislukt en ik ben oververhit. Óf ik geef het halverwege al op en ren naar de supermarkt om een bak met ijs te halen. Maar dit keer kon ik mijn plan waarmaken. Hoera! Afgezien van de tijd in de oven, is het heel weinig werk om de notentaart te maken. De bodem bestaat uit maar 3 (oké, met het zout erbij 4) ingrediënten en de topping is in 5 minuten gepiept. Ik was er blij mee. Neem als notentopping een mix die je zelf lekker vind. Ik ben gek op pecannoten, dus deze mochten niet ontbreken. Ik gebruikte een mix met macadamia-, cashew- en natuurlijk pecannoten. Al lijken amandelen en walnoten me ook erg lekker in combinatie met salted caramel. Kijk maar welke je gebruikt, eigenlijk zijn alle combinaties goed. Typisch een gevalletje van minimale inspanning met een maximaal resultaat. Wel een beetje stoer kijken tijdens het serveren 😉



Ingrediënten notentaart met gezouten karamel

 

Voor de bodem

225 gram bloem
125 gram witte basterdsuiker
150 gram boter (op kamertemperatuur) + extra om in te vetten
Een snuf zout

Voor de topping

300 gram (ongezouten) gemengde noten
140 gram witte basterdsuiker
125 ml slagroom
2 eetlepels honing
1 theelepel grof zeezout

Zeef de bloem. Meng de bloem met de basterdsuiker. Snijd de boter in kleine stukjes. Meng de boter, de bloem, de suiker en een snuf zout tot een kruimelig deeg.

Verwarm de oven voor op 170 graden. Vet een taartvorm in met boter. Bekleed de taartvorm met het deeg. Druk aan met de onderkant van een lepel. Schuif de bakvorm in de oven en bak in 20 minuten gaar. Haal de bodem uit de oven en laat het een half uur afkoelen op een bakrooster.

Doe de basterdsuiker in een steelpan. Laat basterdsuiker op laag vuur een beetje bruin worden. Giet de slagroom bij de suiker en laat de suiker smelten. Voeg de honing en het zeezout toe en roer alles door elkaar tot er een karamel ontstaat. Proef of de karamel op smaak is. Voeg, indien nodig, meer van de ingrediënten toe. Meng de noten met de gezouten karamel.

Stort het notenmengsel op de taartbodem. Verdeel de noten gelijkmatig. Schuif de notentaart met gezouten karamel in de oven en bak hem nog 20 minuten. Laat voor serveren een uur afkoelen in de koelkast.

De notentaart met gezouten karamel is lekker in combinatie met slagroom, mascarponecrème of vanille-ijs. De notentaart kan 3 tot 4 dagen bewaard worden in de koelkast.

Wil je op de hoogte blijven? Volg mij dan op Facebook, Twitter of Instagram (username: @savorysweetsnl).

Pin It

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *