Karamel-notenkoek

Recept: Sticky karamel-notenkoek

 

Karamel-notenkoekHet is weer zondag en daarom is het weer tijd om de keuken in te duiken voor een lekker baksel. Dit keer maakte ik een karamel-notenkoek. Ziet hij er niet lekker uit? Dat was hij ook! Een knapperige koekbodem met een sticky notenlaag on top, klinkt dat niet goddelijk? Speciaal voor de échte zoetekauwen onder ons. Want, zoet dat is hij zeker. De karamel-notenkoek is makkelijk om te maken en in een half uur klaar. Dit kan echt iedereen maken. Snijd hem in kleine stukken om te delen of eet hem helemaal zelf op. Al ben je met dat laatste wel misselijk vrees ik. Misschien spreekt hier wel een ervaringsdeskundige. Ik kan het je niet aanraden. Maar voel je vrij om het toch te proberen. Ik weet namelijk zeker dat jullie hem net zo lekker als ik gaan vinden!
Karamel-notenkoek

Ingrediënten karamel-notenkoek voor 12 personen

voor de bodem

225 gram bloem
125 gram witte basterdsuiker
150 gram boter (op kamertemperatuur) + extra om in te vetten
Een snuf zout

Voor de topping

300 gram (ongezouten) gemengde noten
140 gram witte basterdsuiker
125 ml slagroom

300 gram (ongezouten) gemengde noten 140 gram witte basterdsuiker 125 ml slagroom 2 eetlepels honing 1 theelepel grof zeezout

Zeef de bloem. Meng de bloem met de basterdsuiker. Meng de boter, de bloem, de suiker en een snuf zout tot een kruimelig deeg.

Verwarm de oven voor op 170 graden.

Verfrommel een stuk bakpapier tot een prop en hou hem onder de kraan. Trek het bakpapier weer uit elkaar en leg het in een bakblik (25×18 of soortgelijke maat). Als het goed is, kun je het bakpapier nu makkelijk vormen.

Leg het kruimeldeeg op het bakpapier in het bakblik. Druk het deeg aan met de bolle kant van een lepel.

Schuif de bakvorm in de oven en bak in 20 minuten gaar. Haal het bakblik uit de oven en laat het een half uur afkoelen op een bakrooster.

Doe de basterdsuiker in een pan. Laat de suiker smelten en een beetje bruin worden. Je mag de pan walsen, maar absoluut niet roeren! Giet de slagroom bij de suiker. Let op, dit kan gaan spatten. Roer de noten door de karamel.

Giet het notenmengsel op de taartbodem. Verdeel de noten gelijkmatig over de bodem. Zet de karamel-notenkoken in de koelkast om op te laten stijven.

Snijd de karamel-notenkoek in 12 stukken.

Pin It

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *