Koffiebroodjes met banketbakkersroom en rozijnen

Recept: Koffiebroodjes met banketbakkersroom en rozijnen

 

Koffiebroodjes met banketbakkersroom en rozijnenOp zaterdagochtend ga ik vaak naar de markt. Ik koop daar mijn groente, fruit, vis en lekkere hapjes voor het weekend. En stiekem vind ik het ook gewoon leuk om rond te struinen tussen als dat lekkers. Omdat ik er dan toch ben neem ik meteen ontbijt mee. Vers fruit, kaas, vleeswaren en, als ze er nog zijn, koffiebroodjes van de bakker. Voor koffiebroodjes kun je me wakker maken. Knapperig van buiten met zoete banketbakkersroom en rozijnen van binnen. Omdat ik benieuwd was hoe de broodjes gemaakt werden ben ik er zelf mee aan de slag gegaan. De tip om abrikozenjam te gebruiken heb ik van een vriendin. Zij is een enorme zoetekauw en bakt vaker zoete broodjes. Ze had gelijk, afgestreken met een beetje warme abrikozenjam zijn de broodjes nog lekkerder. Lieverd, je wordt bedankt! Het kost even tijd, maar dan heb je wel wat. De ultieme besteding op een zondagmiddag. 




Ingrediënten voor ongeveer 15 koffiebroodjes met banketbakkersroom en rozijnen

Voor het deeg

500 gram bloem
1 eidooier
7 gram gist
8 gram vanillesuiker
60 gram roomboter
Een snuf zout
300 ml lauwe melk

Voor het banketbakkersroom

500 ml melk
150 gram suiker
4 eidooiers
2 eetlepels bloem
1 vanillestokje

En verder

100 gram rozijnen geweld in water
Abrikozenjam om de koffiebroodjes mee af te strijken
Eventueel geschaafde amandel

Koffiebroodjes met banketbakkersroom en rozijnen

Meng de bloem met de roomboter, de eidooier, gist, vanillesuiker en een snuf zout. Voeg de lauwe melk geleidelijk toe en kneed tot een soepel deeg. Kneed het deeg een minuut of 5 stevig door.

Vorm het deeg tot een bal en leg het in het midden van een schone kom. Laat het deeg afgedekt met een theedoek minimaal een uur rijzen.

Maak in de tussentijd de banketbakkersroom. Snijd het vanillestokje in de lengte doormidden. Schraap met een theelepel het merg uit het vanillestokje.

Giet de melk in een steelpan. Doe het merg van het vanillestokje en 75 gram suiker bij de melk en breng het aan de kook. Kluts 4 eidooiers los. Roer de rest van de suiker (75 gram) en de bloem door de eidooiers. Giet het eidooiermengsel, terwijl je roert, langzaam bij de warme melk. Breng het mengsel aan de kook en laat het 3 minuten pruttelen. Als het goed is wordt de banketbakkersroom nu dikker. Zet de banketbakkersroom afgedekt in de koelkast tot het helemaal afgekoeld is.

Rol het deeg uit in een grote rechthoek van 40 cm bij 60 cm. Het deeg moet ongeveer 2 centimeter dik zijn. Bestrijk het deeg royaal met banketbakkersroom en bestrooi met gewelde rozijnen. Rol het deeg op. Snijd de rol in plakjes van 2 centimeter dik. Bekleed de bakplaat met bakpapier. Leg de koffiebroodjes op de bakplaat en laat ze een half uurtje afgedekt rusten.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Bak de koffiebroodjes in ongeveer 20 minuten gaar. 

Verwarm de abrikozenjam en bestrijk de koffiebroodjes direct al ze uit de oven komen met de jam. Bestrooi eventueel met geschaafde amandel.

Wil je op de hoogte blijven? Volg mij dan op FacebookTwitter of Instagram (username: @savorysweetsnl).

>

Pin It

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *