Zelf donuts maken

Recept: Zelf donuts maken

 

Zelf donuts makenToen deze donuts gelukt waren deed ik een dansje door de kamer. Letterlijk. Wat was ik trots. Ik had namelijk nooit verwacht het me zou lukken. Donuts maken die én mooi én lekker zijn. Achteraf gezien kon het ook niet mislukken. Iedere idioot (en ik dus ook) kan donuts maken. Kwestie van het deeg goed laten rijzen en de olie heet genoeg maken. Iedereen met een gasfornuis of kookplaat, grote pan en de juiste ingrediënten is in staat om donuts te produceren. Voordat ik de donuts in de hete olie gooide was ik een beetje sceptisch. Hoe kon zo een dun plakje deeg nou een sappige, bolle en vooral luchtige donut worden? Ik kan je vertellen. Dat kan. Zodra het deeg de olie raakt begint de donut op te zwellen. Looks like magic! Ontzettend leuk om te zien. Mocht je vandaag nog niks te doen hebben? Ga dan lekker aan de slag. De meeste ingrediënten heb je waarschijnlijk toch al in huis.
Donuts

Ingrediënten zelf donuts maken voor 20 personen

250 ml lauwe melk
50 ml lauwwarm water
10 gram gist
5 eetlepels kristalsuiker
Een flinke snuf kaneelpoeder
3 eieren
100 gram roomboter
580 gram bloem
Olie om in te frituren (ik gebruik altijd zonnebloemolie)

Voor de glazuurlaag

400 gram witte chocola
100 gram pure chocola
Zilveren (of andere) sprinkles

Donuts

Meng de melk met het water, de gist en 1 eetlepel suiker. Roer het mengsel goed door elkaar en laat het een paar minuten staan. Er moeten een soort belletjes op het mengsel komen.

Smelt de boter. Doe de bloem, de gesmolten boter, de eieren, het gistmengsel en 2 eetlepels suiker bij elkaar in een beslagkom. Kneed, met een keukenmachine of met de hand, tot een plakkerig deeg. Doe het deeg in een (met olie ingevette) kom en dek af met een theedoek. Zet de kom op een warme plek en laat het deeg 60 minuten rijzen.

Bestrooi het aanrecht met bloem. Kneed het deeg een paar minuten door zodat het soepeler wordt. Leg het deeg op het bebloemde aanrecht en rol uit tot een lap van 1 cm dik. Steek de donuts uit met 2 steekvormen. Een grote en een kleinere. Bedek de bakplaat met bakpapier. Leg de donuts op het bakpapier en bedek met een theedoek. Laat de donuts op een warme plek nog een half uur rijzen.

Verhit de (zonnebloem)olie tot 180 graden. Bak de donuts in 1 minuut aan beide kanten goudbruin. Zodra de donuts het vet raken beginnen ze op te zwellen. Laat de donuts uitlekken op een velletje keukenpapier.

Smelt de witte chocola en de pure chocola (apart van elkaar) au bain marie (in een schaaltje boven een pannetje kokend water). Dip de donuts voorzichtig in de witte chocola. Maakt met een theelepel spatten pure chocola over de donuts. Maak af met sprinkles.

Pin It

2 thoughts on “Recept: Zelf donuts maken

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.