vlamtosti

Recept: Vlamtosti

 

vlamtostiZondag is voor lunches met vriendinnen, leuke dingen doen of, met name in het voor- en hoogseizoen, voor rondhangen op het sportveld. Ik vind het leuk om te sporten en om sport te kijken. Daarom ben ik graag op het sportveld te vinden. Of het nou voor mezelf was of om iemand aan te moedigen ik heb menig sportkantine van binnen gezien. Inclusief bier, frikadellen en slappe patat met teveel mayonaise. Mij hoef je er niet voor wakker te maken. Het enige wat ik graag at in de sportkantines zijn de pasteitjes bij honk- en softbalvereniging the Pirates in Amsterdam (hoera voor de beste kantinehap op aarde) en de vlamtosti. Die laatste is een getoast broodje met gesmolten kaas en pittig gehakt. Helaas wordt voor het gehakt vaak de half-om-half variant gebruikt en dat gaat bij mij niet goed. Ik laat het pittige broodje dus steeds vaker aan me voorbij gaan. Daarom ging ik thuis aan de slag en maakte ik de vlamtosti zelf. Met rundergehakt. En man wat was hij lekker. Smeuïge kaas, knapperig brood en kruidig gehakt met veel smaak. Het water loopt me nu alweer in de mond. Daar ga ik aan terugdenken als ik vanmiddag op het honkbalveld zit. Hopen dat de zon schijnt! Nu nog bedenken wat voor lekkers ik straks aan de vriend mee ga geven.
Ingrediënten vlamtosti voor 4 personen

8 boterhammen (ik gebruikte casinobrood)
8 plakken jonge kaas
1 chilipeper
2 teentjes knoflook
300 gram rundergehakt
2 of 3 theelepels katoembar
3 theelepels sriracha of 2 theelepels sambal
1 eetlepel bloem of een theelepel maïzena
Een scheutje olie om in te bakken
Peper en zout

Snijd de chilipeper in de lengte doormidden en verwijder de zaadjes. Houd je van pittig? Laat de zaadjes dan zitten. Versnipper de chilipeper en pers teentjes knoflook. Verhit de olie in een koekenpan. Doe de chilipeper en de knoflook bij de olie en fruit tot het glazig ziet. Doe het gehakt in de pan en bak tot het rul is. Doe de katoembar, de sriracha en een beetje peper en zout bij het gehakt en roer alles goed door elkaar. Proef of het gehakt op smaak is. Voeg eventueel meer van bepaalde ingrediënten toe. Maak het gehaktmengsel iets dikker door een eetlepel bloem of een theelepel maïzena toe te voegen. Roer de bloem of de maïzena door het gehakt.

vlamtostiBeleg alle boterhammen met een plak kaas. Beleg 4 van de boterhammen met 2 eetlepels van het gehaktmengsel. Leg de andere boterhammen met kaas met de kaas naar beneden op het gehakt. Grill de vlamtosti’s in een tosti-ijzer of in de koekenpan tot de kaas gesmolten is. Snijd de vlamtosti’s schuin door. Lekker met een beetje (zelfgemaakte) chilisaus.

Wil je op de hoogte blijven? Volg mij dan op Facebook, Twitter of Instagram (username: @savorysweetsnl).

Pin It

2 thoughts on “Recept: Vlamtosti

  1. Arris schreef:

    Dankje, ik zocht een goed recept hiervoor en deze is precies wat ik zocht. Wat ik me nog afvraag of half om half gehakt met rund & varken ook geschikt is? Kan nu niet wachten het te proberen. 🙂

     

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *