Pulled pork op zijn Indonesisch

Recept: Pulled pork op zijn Indonesisch

 

Is het al tijd voor het (food)festivalseizoen? Lekker in het zonnetje proeven van lekkere hapjes, goede wijn (of cocktail) en zo nu en dan een dansje wagen. Jurkje aan, zonnebril op en gaan. Ik mis die periode echt. Het grauwe en grijze weer van nu is zó niet mijn ding. Een beetje lusteloos word ik ervan. Gelukkig duurt deze periode maar een paar maanden en heb ik genoeg leuke dingen om te doen. Zodra de zon straks weer schijnt word ik weer wakker en bloei ik helemaal op. Zo gaat dat elk jaar. En tot die tijd.. maak ik al dat lekkere streetfood gewoon zelf. Want van lekker eten (en goede wijn) word ik eigenlijk altijd wel blij. Ook als het buiten shitweer is. Deze wraps met pulled pork op zijn Indonesisch stonden vorige week op het menu. Sappig vlees met een zoet pittige ketjapsaus, atjar, komkommer en gefrituurde uitjes. Hier ga je zeker vrienden mee maken. Ik werd er in ieder geval blij van. En Douwe en één van zijn vrienden ook ;).
Ingrediënten Pulled pork op zijn Indonesisch voor 8 personen

2 kilo procureur (varkensschouder)
150 ml groentebouillon
150 ml ketjap manis
2 cm verse gember
3 tenen knoflook
3 uien
3 eetlepels azijn
2 rode pepers
1 eetlepel sambal badjak
1 eetlepel palm- of rietsuiker
1 theelepel 5-kruidenpoeder
1 theelepel katoembar
2x steranijs
3 kruidnagels
Een scheutje olie om in te bakken.

Verwarm de oven voor op 100 graden.

Pers de teentjes knoflook en snijd de uien in grove stukken. Rasp de gember en versnipper de chilipeper (verwijder eerst de zaadjes).

Verhit een beetje olie in een braadpan. Doe de knoflook, uien en gember in de pan en bak tot de ui glazig ziet. Voeg de ketoembar, het 5-kruidenpoeder, de sambal en de suiker toe. Roer de ingrediënten door elkaar en bak tot het gaat geuren. Leg de procureur in de pan en bak tot alle kanten bruin zien.

Giet de ketjap, de azijn en de groentebouillon over de procureur. Leg de steranijs en de kruidnagels in de pan en steek een kernthermometer in het dikste gedeelde van het vlees. Zet de pan in de oven. Bak de procureur tot de kernthermometer 88 graden aangeeft. Bij mij duurde een uur of 5. Giet elk half uur de saus onderin de pan over het vlees. Zo wordt het extra sappig.

Haal de pan uit de oven. Haal het vlees uit de pan en trek het met 2 vorken uit elkaar. Leg het vlees in een ovenschaal.

Verwarm de oven voor op 160 graden. Zet de braadpan met de saus op het vuur en breng het aan de kook. Zet het vuur laag en kook de saus in tot het vocht gehalveerd is. Meng het vlees met 2 of 3 soeplepels van de saus.

Stel de oven in op 160 graden en zet het vlees nog een half uur in de oven zodat de bovenkant van de pulled pork een beetje knapperig wordt. Roer alles nog een keer goed door.

Serveer de pulled pork met atjar, komkommer en gefrituurde uitjes. Lekker op een wrap, broodje of met witte rijst.

Pin It

One thought on “Recept: Pulled pork op zijn Indonesisch

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.