Recept: Gestoofde kalfswang met rode wijn

 

Gestoofde kalfswang met rode wijnToen ik afgelopen maandag aan iemand vertelde dat we kalfswang zouden eten die avond, wist ik dat ik er commentaar op zou krijgen. Mijn gesprekspartner stelde me gelukkig niet teleur. Haar reactie: “Zo, toe maar hoor. Lekker decadent, wij eten gewoon aardappelen met een karbonaadje”. Die reactie krijg ik wel vaker als ik vertel wat we eten. In de keuken geldt voor veel mensen nog steeds: “doe maar normaal dan doe je al gek genoeg”. En als het maar een beetje out of the box is.. dan is het decadent. En dat terwijl kalfswang eigenlijk helemaal niet zo decadent is. Het is zelfs één van de goedkopere delen van het kalf. De decadente status heeft hij te danken aan het feit dat veel (luxere) restaurants het gerecht hebben geadopteerd. En ik geef ze geen ongelijk. Want na een klein hapje van dit zachte en malse vlees ben je meteen verkocht. Het duurt even om het klaar te maken, dat wel. Maar na een korte voorbereiding hoeft het vlees alleen nog maar te sudderen op laag vuur. Verder hoef je er niks voor te doen. Ik maakte de kalfswang op zondagmiddag klaar voor maandag. Terwijl ik op de bank een film lag te kijken, deed de braadpan zijn werk. Hoefde ik maandagavond niet meer te koken als ik uit mijn werk kwam. Dat is het fijne van stoofpotjes en suddervlees. Als je het een dagje laat staan, smaakt het nog beter. Ik keek ’s ochtends al uit naar mijn avondeten. Daar wil ik door andermans ogen best een beetje decadent voor zijn ;). 

Ingrediënten gestoofde kalfswang met rode wijn voor 4 personen

500 gram kalfswang
1 winterpeen
2 uien
2 tenen knoflook
4 laurierblaadjes
2 eetlepels tomatenpuree
300 ml rode wijn
300 ml kalfsfond
Roomboter om in te bakken
Peper en zout

Smelt de roomboter in een braadpan. Bestrooi de kalfswang aan beide kanten met peper en zout. Leg het vlees in de pan en bak tot het aan beide kanten bruin begint te worden. Haal het vlees uit de pan en zet apart.

Doe de tomatenpuree in de braadpan en bak het een paar minuten om te ontzuren. Snijd de winterpeen, ui en knoflook in grove stukken. Doe de groente bij de tomatenpuree en bak tot de ui glazig begint te worden. Leg het vlees terug in de pan en blus af met rode wijn en kalfsfond. Leg de laurierblaadjes in de pan en maak af met peper en zout. Doe de deksel op de pan en laat het vlees 4 tot 6 uur stoven.

Haal het vlees uit de pan en laat de saus inkoken tot de helft over is. Serveer de kalfswang met rode wijn in combinatie met aardappels (gebakken of puree) en gegrilde groente. Denk dan bijvoorbeeld aan groene asperges, courgette, wortel of broccolli. En vergeet vooral de saus niet!

Wil je op de hoogte blijven? Volg mij dan op Facebook, Twitter of Instagram (username: @savorysweetsnl).

Pin It

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *