Sliptong met witte wijnsaus en Hollandse garnalen

Recept: Sliptong met witte wijnsaus en Hollandse garnalen

 

Sliptong met witte wijnsaus en Hollandse garnalenAfgelopen week vertelde ik al dat er momenteel veel vis op tafel staat in huize Savory Sweets. Daar gaan we vandaag vrolijk mee verder. Toen ik nog studeerde heb ik een tijdje in de keuken in een restaurant in Zandvoort gewerkt. Hoewel mijn taken voornamelijk bestonden uit afwassen en de salades klaarmaken, mocht ik tijdens de topdrukte ook af en toe achter de “kachel” staan. De sliptong lag toen het vaakst in mijn pan. Logisch, want bij Zandvoort moet je toch een beetje aan vis denken. Ik denk dat ik toentertijd honderden gebakken heb. Toen ik bij de visboer stond moest ik daar opeens aan denken. Ik zag een stapel sliptongetjes liggen kon en ik kon het niet laten om er een paar mee te nemen. En zo aten we zondagavond dit feestelijke bordje met sliptong met witte wijnsaus en Hollandse garnalen. Ziet het er niet lekker uit? Is het ook ;).
Sliptong met witte wijnsaus en Hollandse garnalen

 

Ingrediënten sliptong met witte wijnsaus en Hollandse garnalen voor 4 personen

12 sliptongen
100 gram Hollandse garnalen
Een handje bloem
1 citroen
Peper en zout

Voor de aardappelpuree

1 kg kruimige aardappels
100 gram créme fraîche
Een middelgrote ui
Een paar takjes peterselie
Peper en zout

Voor de witte wijnsaus

1 sjalot
1 laurierblad
200 ml slagroom
200 ml droge witte wijn (ik gebruikte chardonnay)
50 gram (koude) roomboter + 1 eetlepel om in te bakken
Een half bouillonblokje (groente of kip)
Peper uit de molen

Sliptong met witte wijnsaus en Hollandse garnalen

Schil de aardappels en snijd ze in stukjes. Breng een pan met water en een snuf zout aan de kook. Doe de aardappels in de pan en kook tot ze gaar zijn.

Versnipper de ui. Verhit een beetje boter of olie en bak de ui tot het glazig ziet. Hak de peterselie fijn. Doe de ui, de crème fraîche, de peterselie (houd een beetje apart voor de garnering) en een scheutje melk bij de aardappels en stamp tot een smeuïge puree. Maak af met peper en zout.

Versnipper de sjalot. Smelt de roomboter in een steelpan. Doe de sjalot bij de boter en fruit tot het glazig ziet. Blus af met een scheut witte wijn. Laat de wijn even pruttelen zodat de alcohol kan verdampen. Giet de slagroom bij de wijn en meng alles goed door elkaar. Doe het laurierblad en een half bouillonblokje bij de saus en laat de saus 10 minuten pruttelen. Verwijder het laurierblad. Snijd de koude roomboter in kleine blokjes en roer het door de witte wijnsaus. Laat de saus op laag vuur een paar minuten indikken. Maak de witte wijnsaus af met een beetje peper uit de molen

Bestrooi de sliptongen met peper en zout en haal ze door een laagje bloem. Smelt de roomboter in een koekenpan. Bak de sliptongen aan beide kanten goudbruin.

Leg op elk bord 2 of 3 sliptongen. Schep een eetlepel aardappelpuree naast de vis. Schep een beetje witte wijnsaus over de vis en bestrooi met Hollandse garnalen. Maak af met peterselie en plakjes citroen.

Wil je op de hoogte blijven? Volg mij dan op Facebook, Twitter of Instagram (username: @savorysweetsnl).

Pin It

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *