Recept: Kibbeling met ravigotesaus

 

kibbeling met ravigotesausVersgebakken vis.. de geur alleen al! Als ik vroeger op donderdag of zaterdag met mijn moeder mee ging naar de markt deelden we altijd een bakje kibbeling. Altijd de versie van kabeljauw (het liefst de wangen) en altijd met ravigotesaus. Meestal nam ik een hap als de vis nog net te heet was waardoor mijn tong regelmatig een beetje verbrandde. Dat maakte me niks uit, de smaak maakte een hoop goed. En nog steeds. Want regelmatig neem ik op zaterdag of donderdag een bakje kibbeling mee. Toen ik laatst een vrije dag had, kreeg ik enorm veel trek in deze knapperige vis met romige saus. Helaas, het was geen donderdag en geen zaterdag. Geen markt dus. Om toch toe te geven aan mijn craving besloot ik zelf aan de slag te gaan. Wat bleek? Zelf kibbeling maken bleek eigenlijk heel erg makkelijk. Het resultaat wat heerlijk. Alle stukjes vis waren in een mum van tijd op. Voor mij een reden om dit vaker te maken. Kibbeling met ravigotesaus komt hier zeker vaker op tafel.

Ingrediënten kibbeling met ravigotesaus voor 2 personen

Voor de kibbeling

500 gram kabeljauwfilet
200 gram bloem
300 ml melk
2 eidooiers
Een snuf zout
Eventueel een snuf cayennepeper
Olie om in te frituren.

Voor de ravigotesaus

2 eetlepels (Zaanse) mayonaise
1 sjalot
3 cornichons (kleine augurkjes)
Een paar takjes dragon
Een paar takjes peterselie
Een paar takjes bieslook
Peper en zout

Verhit de zonnebloemolie tot 180 graden. Dep de kabeljauw zachtjes droog met een beetje keukenpapier of een theedoek. Snijd de kabeljauwfilet in stukjes van ongeveer 2 bij 2 centimeter. Doe 200 gram bloem in een kom of schaal. Giet de melk en de eidooiers bij de bloem. Meng tot een beslag zonder klontjes. Het beslag moet iets dunner zijn dan pannenkoekenbeslag. Is je beslag te dik? Voeg dan water toe. Maak af met een snuf zout en eventueel een beetje cayennepeper.

Verhit de olie. Controleer met een stukje brood of het vet heet genoeg is. Frituur de kibbeling tot hij een lichtbruine kleur krijgt. Haal de kibbeling uit de pan met een schuimspaan en laat de stukjes even uitlekken. Frituur de kibbeling kort voor de tweede keer zodat hij lekker knapperig wordt. Pas op dat de kibbeling niet verbrand.

Versnipper de peterselie en cornichons. Hak de dragon, bieslook en peterselie fijn. Meng de mayonaise met de kruiden. Proef of de saus in balans is. Voeg eventueel meer van de ingrediënten toe. Maak de ravigotesaus af met peper en zout.

Serveer de kibbeling met ravigotesaus en frietjes. De kibbeling is het allerlekkerst als hij net uit de pan komt.

Wil je op de hoogte blijven? Volg mij dan op Facebook, Twitter of Instagram (username: @savorysweetsnl).

Pin It

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *