Recept: Zelf teriyakisaus maken

 

Zelf teriyakisaus makenIk ben meestal niet zo van het uit potjes en zakjes koken. Niet omdat ik een gezondheidsfreak ben, E-nummers ontwijk of organisch kook. Het gaat mij voornamelijk om het feit dat ik het eten dan gewoon een stuk minder lekker vindt. Teri betekent in het Japans glans en yaki betekent bakken. Glanzend bakken dus. Zelf teriyaki saus maken is misschien wel het makkelijkste dat ik tot nu toe gedaan heb in de keuken. Een broodje pindakaas smeren duurt nog langer. Bovendien is zelf teriyakisaus maken zoveel goedkoper dan het gebruiken van een kant en klare versie. De ingrediënten kosten ongeveer 7 euro bij elkaar. Maar je kunt dan wel ruim 10 keer (afhankelijk van de hoeveelheid per keer) of vaker de saus maken. Dit kost je €0,70 per keer. Een stuk goedkoper dan de €1,70 die je gemiddeld in de supermarkt betaalt voor een flesje teriyakisaus.

Ingrediënten teriyakisaus

3 eetlepels sojasaus
3 eetlepels mirin
3 eetlepels sake
1 eetlepel donkere bastaardsuiker
half teentje knoflook
1,5 theelepel verse geraspte gember (gemberpasta mag ook)

Snijd een teentje knoflook door midden en pers deze met een knoflookpers fijn. Doe de sojasaus, mirin, sake, bastaardsuiker en gember met de knoflook in een kom. Meng dit met een lepel of garde goed door elkaar. Proef of de saus goed in balans is. Voeg waar nodig nog wat van de ingrediënten toe. Als je de saus iets dikker en glad wilt hebben kun je hem eventueel even verwarmen om de suiker te laten smelten. Dit is echter niet noodzakelijk.

Marineer het vlees dat je wilt bakken een half uurtje in de teriyakisaus. Haal het vlees uit de marinade. Bak het vlees in een koekenpan met een beetje olie of in de oven onder de grill. Doe bij de marinade die je over hebt nog 2 theelepels suiker en kook dit in tot een stroperig goedje. Let op! Dit kan snel gaan, je bereikt vrij snel het verbrandingspunt dus haal de pan meteen van het vuur als de saus stroperig is. Met het stroperige goedje kun je het vlees na het bakken glaceren. Hierdoor krijg je de echte Japanse teriyaki smaak. Lekker bij vis, rund of kip.

Pin It

2 thoughts on “Recept: Zelf teriyakisaus maken

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.