Tagliatelle met cantharellen en truffel

Recept: Tagliatelle met cantharellen en truffel

 

Tagliatelle met cantharellen en truffelToen ik afgelopen weekend een doosje cantharellen zag liggen begon mijn foodiehart sneller te kloppen. Yes, ze zijn er weer! De cantharel is een trompetvormige paddenstoel en smaakt nootachtig met een peperige nasmaak. Je kunt ze krijgen tussen eind juni en oktober en groeien vooral in Oost-Europa. Ik vind ze heerlijk. Als je met cantharellen kookt heb je niet veel nodig om een lekker gerecht te maken. De smaak van de paddenstoel spreekt al voor zich. Ik combineerde de cantharellen met truffel en Parmazaanse kaas en maakte er een pastagerecht van. Ontzettend lekker in al zijn eenvoud. Serveer de pasta met rucola, vers brood en een mooi glas witte wijn en je hebt een godenmaaltijd. Een gerecht voor echte bourgondiërs. Deze tagliatelle met cantharellen en truffel moet je echt een keer gemaakt hebben.
Ingrediënten tagliatelle met cantharellen en truffel voor 4 personen

200 gram cantharellen
400 gram “droge” tagliatelle
Een flinke scheut droge witte wijn
2 tenen knoflook
1 sjalot
2 eetlepels truffeltapenade
Een scheutje (witte) truffelolie
100 gram Parmezaanse kaas
Een paar takjes peterselie
Een handje rucola
Een scheutje olijfolie
Peper en zout

Tagliatelle met cantharellen en truffel

Breng een middelgrote pan met water, een scheutje olijfolie en een snuf zout aan de kook. Voeg de tagliatelle toe en kook tot het gaar is. Giet de pasta af en druppel er een beetje truffelolie overheen. Meng de pasta met de olie en proef of de pasta op smaak is. Voeg, indien nodig, meer truffelolie toe.

Borstel de cantharellen schoon. Snijd de grootste cantharellen doormidden. Versnipper de sjalot en hak de knoflook fijn.

Verhit een scheutje olijfolie in een hapjespan. Doe de knoflook en de sjalot in de pan en fruit tot het glazig ziet. Leg de cantharellen in de pan en laat 10 minuten meebakken. Schud de pan af en toe om. Probeer niet te roeren, dan blijven de cantharellen heel.

Hak de peterselie fijn en rasp de Parmezaanse kaas. Blus de cantharellen af met een flinke scheut witte wijn. Strooi de peterselie in de pan en voeg 2 eetlepels truffeltapenade toe.

Schep de tagliatelle en de Parmezaans kaas in de pan. Schep de cantharellen door de pasta. Laat pruttelen tot de Parmezaanse kaas gesmolten is. Maak af met een handje rucola en een beetje peper en zout.

Serveer de tagliatelle met cantharellen en truffel met een frisse salade, stukjes brood en (goed kwaliteit) olijfolie.

Pin It

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *