Recept: Tom kha kai soep

 

Tom kha kai soepHet stond al een tijdje op mijn lijstje om tom kha kai soep te maken. Om de één of andere reden kwam het er steeds niet van. Iedere keer schoof de soep een stukje op in mijn planning. Niet dat ik er tegenop zag om de soep te maken. Er kwamen gewoon steeds gerechten voorbij die ik nog liever wilde uitproberen. Toen ik laatst op een foodmarket een bekertje van deze Thaise soep kreeg besloot ik om er toch mee aan de slag te gaan. Als ik had geweten dat hij zo lekker zou worden was ik er zeker eerder aan begonnen. Deze romige soep is een explosie van zoete, zure en pittige smaken. Zoals bij zoveel Aziatische gerechten gaat het vooral om de balans. Het is dus belangrijk dat je goed proeft. De tom kha kai soep is makkelijk om te maken en klaar binnen 20 minuten. Je kunt de soep rustig een dag laten staan. Omdat de smaken dan goed zijn ingetrokken is hij nog lekkerder. Een fris soepje voor op warme dagen. Lekker als lichte avondmaaltijd, voorgerecht of lunch. 



Ingrediënten tom kha kai soep voor 4 personen

2 kipfilets
1 chilipeper
2 stengels citroengras
3 limoenbladeren
1,5 liter kippenbouillon
400 ml kokosmelk
4 cm gember
3 eetlepels vissaus
3 eetlepels limoensap + partjes extra limoen
2 theelepels kristalsuiker
150 gram oesterzwammen
Een paar handjes taugé
Een paar takjes koriander

Snijd de citroengras doormidden en verwijder de groene schil. Versnipper het witte gedeelte van de citroengras. Snijd de kipfilet en de chilipeper in dunne plakjes. Als je niet zo van pittig houd kun je het beste eerst de zaadjes uit de chilipeper verwijderen. Schil de gember en snijd het in formaat luciferhoutjes. Hak de oesterzwammen in grove stukken.

Breng de kippenbouillon aan de kook. Doe de citroengras, gember, suiker en chilipeper bij de bouillon. Laat 5 minuten pruttelen zodat de smaken in de bouillon kunnen trekken. Doe de kip, kokosmelk, citroenbladeren en oesterzwammen bij de bouillon. Laat ongeveer 6 minuten pruttelen zodat de kip gaar wordt. Voeg de vissaus en het limoensap toe. Proef of de soep op smaak is. Hak de koriander fijn. Strooi een handje koriander in de soep. Roer alles nog een keer goed door.

Schenk de tom kha kai soep in diepe kommen. Serveer de tom kha kai in combinatie met partjes limoen, taugé en koriander. Ook lekker met gamba’s!

Wil je op de hoogte blijven? Volg mij dan op Facebook, Twitter of Instagram (username: @savorysweetsnl).

Pin It

One thought on “Recept: Tom kha kai soep

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *