Dagboek van een bourgondiër #1

 

HarryVandaag post ik een keer iets anders dan een verhaal over wijn of een recept. Ik heb de afgelopen dagen zoveel leuke dingen gedaan dat ik die graag met jullie wil delen. Deze rubriek is voor mij iets om uit te proberen. Ik vind het stiekem ook best een beetje spannend, want ik weet niet of er wel iemand zit te wachten op mijn verhalen. Ik ben in ieder geval benieuwd wat jullie ervan vinden.

Ik moest afgelopen week in ieder geval enorm lachen toen ik Harry, mijn parkiet, tegen kwam onderin de voorraadpot waar zijn eten in zit. Ik was hem vergeten dicht te doen nadat ik hem eten had gegeven en blijkbaar vond hij de voorraadpot met zaadjes interessanter dan zijn eigen voederbakje. Ze zeggen toch weleens dat huisdieren altijd op hun baasje lijken… 🙂

WijnpaalMaandag kwamen het broertje en de vader van Douwe ons verjaardagscadeau brengen. We hadden vorig jaar een wijnpaal gezien die gemaakt was van een oude boomstronk en die vonden we zo mooi dat we het er continue over hadden. Onze familie heeft dit opgepikt en heeft hem voor ons na laten maken. Onze wijnpaal is gemaakt van een ouder spoorbiels en “one-of-a-kind”. Hij is speciaal voor ons gemaakt en er is er dus maar 1 van. Ik ben er zo ontzettend blij mee! Hij staat nu te pronken in onze woonkamer en ik heb er mijn mooiste wijnen voor uitgekozen. Elke keer als ik er naar kijk wordt ik weer blij.

 

Woensdagochtend moest ik naar de tandarts. Nu vind ik naar de tandarts gaan nooit een feest, maar nu vergat ik ook nog eens mijn sleutel. Normaal zou ik meteen in de auto springen om de sleutel bij iemand op te halen, maar zonder sleutel kom je onze parkeergarage niet in of uit. Ik kon dus niet bij mijn scooter, fiets en auto. Ik kon dus helemaal niks. En het was nog maar 10 uur ’s ochtends. Toen voelde ik me wel een beetje zielig.

Koperen bel

Uiteindelijk heb ik bij een boekwinkel een stapel tijdschriften gekocht en ben ik lekker in een eetcafé gaan zitten. Ik heb er heerlijk geluncht, glaasjes wijn gedronken en zitten lezen. Want hé, ik kon er toch niks meer aan doen. Uiteindelijk heb ik een fantastische dag gehad. In een café. In mijn eentje. Achteraf klinkt dat wel een beetje triest. Of juist heel erg independent. Ik ben er nog niet over uit. Maar vervelend was het zeker niet.

Rijks

Ik keek al weken uit naar zaterdag. Want zaterdag gingen we eten bij Rijks. Rijks is het restaurant bij het rijksmuseum en is regelmatig in de media. De keuken wordt geleid door Joris Bijdendijk. Ik zag hem vorig jaar aan het werk bij the taste of Amsterdam en ik was meteen verkocht aan zijn werkwijze. Ik moest en zou een keer langs gaan. Rijks stelde ons zeker niet teleur. We hebben een topavond gehad. We zijn de hele avond heerlijk in de watten gelegd, niets was ze teveel en we hebben fantastisch gegeten. We kozen voor het 6-gangen chef’s menu, gemaakt door gastchef Tim Raue. Daarbij kozen we voor een wijnarrangement. Ik kies bij de betere restaurants eigenlijk nooit iets van de kaart. Ik vind het veel leuker om dingen op mijn bord te krijgen die ik normaal nooit zou kiezen. Toen de ober er achter kwam dat hij te maken had met wijnliefhebbers werd alles uit de kast getrokken. Zo liet hij ons bijvoorbeeld een Riesling proeven bij een kaasgerecht. Dat bleek een heerlijke combinatie te zijn waar ik zelf nooit op gekomen zou zijn. Mijn favoriet was de wasabi langoustine met mangocreme en de mangokaviaar met vanille-ijs. Als je een avondje in de watten gelegd wilt worden kan ik je Rijks zeker aanraden!

Broodje pulled chicken met koolsaladeZondagochtend vond ik mezelf om 09:00 al terug in de keuken. Ik had de avond ervoor, met een wijnarrangement in mijn mik, beloofd dat ik pulled chicken zou maken voor Douwe. Ik wilde persé mijn belofte waarmaken en toen stond ik daar dus. Om 09:00, met een zwaar hoofd. Toen ik de kip stond aan te braden en uien stond te snijden verklaarde ik mezelf wel even voor gek. Maargoed, wat je belooft moet je doen en liefde gaat uiteindelijk toch door de maag. Pulled chicken duurt nou eenmaal even en als the mister om 12:00 al weg moet, dan moet je vroeg op staan. Maar uiteindelijk had hij een heerlijk broodje mee en zat de rest van het honkbalteam jaloers in zijn bakje te gluren.

HangarHet was zondag zulk mooi weer dat ik mezelf amper kon bedwingen om binnen te zitten. Op naar een zonnig terras dus. We besloten de nieuwe hot-spot de Hangar in Amsterdam-Noord (vlakbij de kromhout-hallen) aan te doen. De hangar is een soort loods met uitzicht op ’t IJ. Buiten staan allemaal picknickbanken en er liggen plannen voor een stadsstrand. Je kunt er heerlijk eten en ook de wijnkaart is dik in orde. Wij kozen voor toast met sukade en tonijn, toast met gerookte zalm, spinaziesoep met roquefort en tortellini met truffel, paddenstoelen en Pecorino. Alle gerechtjes waren zeer smakelijk. Vooral de tortellini en de toast met sukade vond ik erg lekker. We dronken er een verdicchio en groene ijsthee bij. Één van mijn vriendinnen is namelijk zwanger en mag voorlopig even geen wijn. Een heerlijke middag met als resultaat een gezicht dat een tikje verbrand was.

Sushi’s Avonds had ik geen zin meer om te koken en bestelden we sushi om de week af te sluiten. Glaasje bubbels erbij en lekker het weekend uit borrelen. Het was een leuke week waarin ik eindelijk weer het gevoel krijg dat het lente begint te worden. Hopelijk kan ik de volgende keer meer foto’s delen van terrasjes, festivals en zonnige dagen. Ik ben benieuwd wat jullie van deze nieuwe rubriek vinden. Laat het me even weten via de racties. Op naar een nieuwe, hopelijk zonnige, werkweek!

Wil je op de hoogte blijven volg mij dan op Facebook, Twitter of Instagram (username: @savorysweetsnl).

Pin It

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *