Dagboek van een bourgondiër #8

 

IMG_9428Normaal begin ik mijn dagboek vaak met de mededeling dat ik weer heel veel leuke dingen heb gedaan en leuke plekjes heb ontdekt. Nu valt dat eigenlijk wel mee. Ik heb vooral veel gewerkt. Op mijn normale werk. Niet voor de blog dus. Het schooljaar is keihard begonnen. We hebben een verdubbelt leerlingaantal (wel een goed teken) en daardoor personeel te kort. Er komen wel mensen bij, maar die zijn nog niet gevonden. Je kunt je dus wel voorstellen dat ik ’s avonds kapot ben als ik thuis kom. Ik heb natuurlijk wel een paar leuke dingen gedaan. Ik blijf een bourgondiër. De hapjes en de drankje zal ik nooit laten staan. Zo vond 2 weken geleden het jaarlijkse familieweekend plaats en heb ik uiteraard een paar keer zitten borrelen. Maar etentjes, lunches en uitjes. Die waren er weinig. Dat komt de volgende keer wel weer. Want de aankomende tijd staat er weer genoeg op de planning!

pulled pork2 weken geleden was het tijd voor het jaarlijkse familieweekend van de familie van Douwe. 18 bourgondiërs in een enorme villa met barbecue, vuurplaats en hot tub. Dat kan eigenlijk alleen maar goed gaan. En dat ging het zeker. Vrijdag heb ik de hele avond in de hot tub gedobberd met een glas rode wijn in mijn hand. Het weekend had niet beter kunnen beginnen. Zaterdagochtend zijn we naar een fantastische slager ergens in de omgeving gereden. Het was 40 minuten rijden, maar dan heb je wel wat. Alsof ik in een snoepjeswinkel was. Eigenlijk wilde ik alles wel kopen. We namen een stuk procureur (er stond pulled pork op het menu) en een lamsbout mee. Een andere brigade had ondertussen een mooi stuk zalm gehaald bij de visboer. We hebben met een klein groepje de hele middag in de keuken gestaan en ’s avonds stond er een koningsmaal op tafel. Mijn mooie blauwe jurk heeft het helaas niet overleefd (die zat vol met vlekken), maar ik heb wel lekker gekookt.

BruizzHet weekend erna ben ik uitermate kalm gebleven. Ik was kapot van mijn werk en heb vooral niks gedaan. Op zaterdag hebben we de hele middag op het terras gezeten met een drankje en een hapje. We hebben een nieuwe loungebar vlakbij ons huis ontdekt. Bruizz in Zaandam. Je kunt er relaxt hangen in de kussens van de loungebanken en ze hebben een wijn-, bier- en hapjeskaart. Vooral de wijnkaart vind ik ontzettend fijn, want ik vind het vervelend als ik de standaard huismerlot of -sauvignon moet drinken. Vaak is die niet eens lekker. Zure wijn zonder smaak met een flinke hoofdpijn toe. Hoe vaak ik niet aan de spa rood zit omdat de wijn ergens niet te drinken is. Maar niet bij Bruizz. Daar was alles lekker. Ik begon met een prosecco van Bottega (één van mijn favorieten) en ging daarna over op een volle Rioja om te eindigen met een Montepulciano. Maar niet alleen de wijnkaart (en de bierkaart, uitvoerig getest door Douwe) is goed. De hapjeskaart is ook fantastisch. Alle soorten kroketjes die je kunt bedenken kun je bestellen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan paling-, saté- en truffelkroketjes. Maar ook aan kaastengels, bitterballen en nacho’s. En kipfrikadelletjes. Hoera! Eindelijk aan de frikadellen op het terras.

Geroosterd buikspekZondag ben ik de keuken ingedoken om buikspek te maken. Het was een project dat al een tijdje op mijn lijst stond, maar ik bleef het maar voor me uit schuiven. Achteraf gezien was dat nergens voor nodig. Ken je dat? Ik heb dat regelmatig. Zo wil ik ook graag een keer een charlotte taart maken, thuis gaan kaasfonduen, allerlei DIY huis accessoires projectjes maken en langzaam gegaarde short-ribs met polenta en kruidige saus maken. Maar ik doe het steeds niet. Niet dat ik er tegenop zie of bang ben dat het gaat mislukken. Maar ik begin er gewoon niet aan. Tot ik op een dag toch aan de slag ga en voor de zoveelste keer tegen mezelf zeg: ” Dat ik dat niet eerder gemaakt/gedaan/gezegd/gezien heb. Stom eigenlijk zeg. Moet ik niet meer doen. Het recept voor geroosterd buikspek heb ik overigens gister online gezet.

IMG_9422Afgelopen donderdag had ik het zo warm dat ik geen zin had om te koken. Ik kwam Douwe bij de pont al tegen (we werken allebei in de haven van Amsterdam) en we besloten voor een koud drankje richting het terras te vertrekken. Bruizz was de week ervoor zo goed bevallen dat we er weer zijn neergeploft. Dit keer bestelden we een gigantische bak met nacho’s. Nacho’s de verschrikkelijke stond er op de kaart. We hebben een tijdje gediscussieerd waarom hij zo heette. Verschrikkelijk groot? Dat was hij zeker. Verschrikkelijk slecht voor je? Check. Verschrikkelijk lekker? Zeker weten! We kwamen er niet uit. Het verrassende van de nachoschotel was dat er gekarameliseerde ui tussen de zat. Dat was ontzettend lekker. We hebben serieus de hele bak tot op de laatste kruimel leeggegeten. We hadden eerst nog het plan om ergens te gaan eten na de borrel, maar dat hebben we maar overgeslagen. We bestelden daarom nog wat hapjes. Jawel, kipfrikadellen en truffelkroketjes kom er maar in! En daarna zijn we naar huis gegaan. Gister heb ik de nacho’s thuis nagemaakt omdat ik ze zo lekker vond. Het recept komt binnenkort online.

IMG_9427Vrijdag zijn we na het werk meteen YadaYada ingedoken voor een hapje en een drankje. We zitten momenteel in de nachofase dus we bestelden wederom nacho’s. Verder aten we een Cambodjaanse hapjesschotel (die was al op voordat ik een foto kon maken! sorry not sorry.), Spaanse tapas en Korean fried chicken. Normaal hebben ze bij YadaYada hele lekkere gekoelde Pinot Noir. Helaas was hij op en ging ik aan de Chenin Blanc. Ook lekker. En fris. En zo borrelden we lekker het weekend in.

Verder heb ik vooral veel in de keuken gestaan. Na een dag hard werken vind ik het heerlijk om in de pannen te roeren of een taart te bakken. Voor mij pure ontspanning. Het resultaat: er staan allemaal lekkere dingen voor jullie klaar. Ik sluit het dagboek dan ook met een sneak peak voor aankomende weken. Gewoon omdat ik er zelf zo trots op ben. Arrivederci!

Sneak peak dagboek van een bourgondiër 8

Wil je op de hoogte blijven? Volg mij dan op Facebook, Twitter of Instagram (username: @savorysweetsnl).

Pin It

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *