Dagboek van een bourgondiër #10

 

Lynn SchmaalOp het moment dat jullie dit lezen zit ik op schiphol, in het vliegtuig naar Portugal of ben ik keihard aan het chillen in het Portugese zonnetje. Eindelijk vakantie! De eerste week zitten we in een huisje op een Portugese berg met de familie van Douwe. Lekker zonnen, surfen, lezen, koken en vooral even bijkomen. Dat koken gaat in ieder geval goedkomen want we hebben een enorme buitenkeuken naast het huisje. In de buurt zit een ontzettend leuke supermarkt met verse producten uit de omgeving. Ik kan daar uren rondhangen en me vergapen aan al het lekkers wat ze in de schappen hebben. Hallo pulpo en hallo verse krab. Ik kan niet niet wachten tot we er zijn. 

Na een week op de berg rijden Douwe en ik terug naar Lissabon om daar nog een weekend met zijn tweeën door te brengen. We zitten in Lissabon in een mooi appartement (tenminste, op de foto was het erg mooi) midden in het centrum. Als het goed is zitten we aan een groot plein met meerdere goede restaurants en barretjes in de buurt. Ik ben benieuwd. De vakantie wordt dus een goede balans tussen uitrusten, lekker bezig zijn en cultuur snuiven in Lissabon. Ben je nieuwsgierig? Ik houd jullie natuurlijk op de hoogte via Instagram en als ik terug kom zal ik een uitgebreid verslag online plaatsen.

SpanakopitaAfgelopen weken ben ik vooral bezig geweest met de website. Ik heb veel, heel veel, gekookt en heb me bezig gehouden met fotografie. Veel gerechten ben ik opnieuw aan het maken en stylen zodat er mooiere foto’s online komen te staan. Zo verving ik vorige week de foto bij de post over spanakopita. Nieuwsgierig? Klik hier voor het recept. Ik merk nu al dat het zijn vruchten afwerpt want het bezoekersaantal is bijna verdubbeld sinds ik er mee bezig ben. Of zijn jullie je stiekem alvast aan het oriënteren voor de feestdagen. Dat kan ook natuurlijk. Ik merk in ieder geval het verschil. En zolang ik blij word van mijn eigen foto’s en gerechten ga ik daar nog een tijdje mee door.

yadayadaVorige week vrijdag zijn Douwe en ik na het werk neergestreken bij YadaYada. Dit keer namen we mijn ouders mee. Zij waren er nog nooit geweest en ik vond het tijd dat ze een keer kennis maakte met deze leuke foodhal. Ik merk dat het steeds drukker en daarbij ook gezelliger wordt bij YadaYada. Gelukkig maar, want ik moet er niet aan denken dat ze hun deuren moeten sluiten. Het begint zo langzamerhand één van mijn favoriete hang-outs te worden. Omdat ik (bijna) al het eten al een keer geprobeerd heb liet ik mijn ouders kiezen wat ze wilden eten. Mijn vader ging op pad en kwam terug met een springroll-mix. Een erg lekkere springroll-mix. Maar al bij de eerste hap van één van de springroll vertrok mijn vader zijn gezicht. Hij had verwacht dat de binnenkant warm en knapper zou zijn. Net zoals bij een “normale” loempia. Dat was dus even schrikken. Ik heb er in ieder geval ontzettend om gelachen. Verder bestelden we de saté-mix (nog steeds een aanrader!), Chinese dumplings, Maleisische kip en een Zuid-Afrikaans barbecueplateau. Allemaal weer even lekker. Het enige wat we een beetje gek vonden, was dat om half 11 opeens het licht uit ging. En niet zo een beetje ook. Pikdonker was het. Ze gingen blijkbaar sluiten. Zaten we dan met onze glazen nog half gevuld. Misschien was het een foutje en hadden ze ons niet zien zitten. Of was het een bijzondere manier van duidelijk maken dat ze gingen sluiten. Ik weet het niet. We hebben er in ieder geval wel erg om gelachen.

blindproevenVorige week zaterdag organiseerde ik een blindproefavond voor vrienden. Ik had allerlei lekkere hapjes in huis gehaald en de plaatselijke wijnwinkel gevraagd om een paar wijnen voor me uit te zoeken. We proefden 6 verschillende soorten wijn en probeerde erachter te komen wat de herkomst was en van welke druif hij gemaakt was. Een hilarische avond. Ik kan jullie vertellen blindproeven is moeilijker dan je denkt. Alhoewel, er kwamen wel opeens smaken naar boven kwamen die ik er nooit uit zou halen als ik van tevoren wist welke wijn het was. Een hele leuke ervaring en zeker voor herhaling vatbaar. Volgende week komt er een uitgebreid artikel online over deze fantastische avond.

Verder zijn we er vrij weinig op uit geweest. Een unicum. Want meestal gaan we 1 tot 2 keer in de week buiten de deur eten. Ook weleens lekker om gewoon thuis te blijven. In plaats daarvan kookte ik heel veel thuis voor vrienden en familie. Zo maakte ik een Indische rijsttafel, Surinaams buffet en was ik helemaal into de herfst. Er komen heel veel leuke recepten aan. Hieronder een kleine sneak preview.

dagboek

6 makkelijke hapjes voor bij de borrelEn gister was het zover. Ein-de-lijk vakantie! Om dat alvast te vieren had ik een fles Portugese wijn gehaald, maakte ik een plateau met hapjes klaar (morgen komen de recepten van de hapjes ook online) en ging er uiteindelijk zelfs een fles champagne open. Het leven werd gevierd. Niet te lang natuurlijk want om 4 uur ging de wekker. En nu ben ik dus in Portugal. Als je me zoekt.. Ik zit kei-hard te genieten!

Wil je op de hoogte blijven? Volg mij dan op Facebook, Twitter of Instagram (username: @savorysweetsnl).

Pin It

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *