Recept: Stamppot met rucola en zongedroogde tomaat

 

RucolastamppotHet gebeurt niet zo vaak, maar afgelopen week had ik ontzettend veel zin in stamppot. Het leek wel een vlaag van verstandsverbijstering want we eten nooit stamppot. Ik kan me in ieder geval niet herinneren dat ik het ooit zelf heb klaargemaakt. Ik kreeg het vroeger thuis weleens, maar of ze me daar nou een plezier mee deden… Dat is een ander verhaal. Maargoed, als iets in mijn hoofd zit moet het gebeuren en eigenlijk paste het weer (want stortregen) er ook wel bij. En zo stond ik dinsdagdagavond stamppot te maken. Een stamppot met rucola en zongedroogde tomaat om precies te zijn. Omdat het, ondanks het weer, toch zomer is maakte ik een frisse variant met crème fraîche en zongedroogde tomaat. Het resultaat was beter dan ik ooit had durven dromen. Zelfs Douwe vond het lekker. En die krijg ik echt niet zo snel aan de aardappels. Doordat ik crème fraîche gebruikte in plaats van melk kreeg de stamppot een fris zuurtje. Ontzettend lekker in combinatie met de gerookte spekreepjes en de sappige zongedroogde tomaat. Ik had niet gedacht dat ik het ooit zal zeggen… Maar deze stamppot komt hier vaker op tafel. Ingrediënten stamppot met rucola en zongedroogde tomaat

1 kg kruimige aardappels
125 gram rucola
130 gram zongedroogde tomaat
250 gram gerookte spekreepjes
200 gram creme fraiche
20 gram roomboter
2 eetlepels Zaanse mosterd
50 gram pijnboompitten
Een snuf nootmuskaat
Peper en zout

Schil de aardappels en snijd ze in blokjes. Breng een middelgrote pan met water en een snuf zout aan de kook. Doe de aardappels in het water en kook tot ze gaar zijn. De aardappels zijn gaar als je er met een vork doorheen kunt glijden.

Doe de aardappels in een grote kom en stamp ze fijn. Doe de roomboter, de nootmuskaat, de crème fraîche en de mosterd bij de aardappels en meng tot een frisse aardappelpuree. Maak af met peper en zout.

Bak de gerookte spekreepjes uit in eigen vet. Rooster de pijnboompitten tot ze lichtbruin beginnen te kleuren. Snijd de zongedroogde tomaten doormidden. Meng de rucola, de pijnboompitten, de spekreepjes, de zongedroogde tomaat en de aardappelpuree met elkaar. Maak af met peper en zout.

Serveer de stamppot met rucola en zongedroogde tomaat meteen. Lekker met merquezworstjes. Tip: Vervang de zongedroogde tomaat voor een chilipeper voor een pittige twist.

Wil je op de hoogte blijven? Volg mij dan op Facebook, Twitter of Instagram (username: @savorysweetsnl).

Pin It

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *