|
En dan is het nu tijd voor een snel en makkelijk recept. Fijn voor op een doordeweekse dag. Na een lange dag werken heeft tenslotte niemand zin, en vooral tijd, om uitgebreid in de keuken te staan. Deze hete boontjes met gehakt en kokosmelk zijn supereasy om te maken en staan binnen een half uur op tafel. Iedereen die een pan en een mes vast kan houden kan dit maken. Daarnaast zijn de hete boontjes ook nog eens hartstikke gezond, want het gerecht zit boordevol vitamines. Klinkt als muziek in de oren toch? Dat dacht ik ook. Hier is hij in ieder geval favoriet. Doordat de boontjes en het gehakt worden gegaard in kokosmelk, krijgt het gerecht een rijke Aziatische smaak. Lekker in combinatie met het pittige sambalrandje. Toch liever iets minder pittig eten omdat er bijvoorbeeld kinderen mee-eten? Laat dan de sambal weg en gebruik in plaats daarvan een scheutje zoete chilisaus. Zo mis je minder de diepe smaak van de sambal badjak en wordt het gerecht niet té pittig. Lekker met witte rijst, atjar en gefrituurde uitjes.
Ingrediënten hete boontjes met gehakt en kokosmelk voor 4 personen
300 gram half-om-half- of rundergehakt
200 gram sperziebonen
100 gram taugé
1 middelgrote ui
2 teentjes knoflook
300 ml kokosmelk
2 salamblaadjes (laurierblaadjes kan ook)
1 eetlepel tomatenpuree
2 theelepels sambal badjak
1 theelepel trassi
2 theelepels geraspte gember
2 eetlepels pindakaas
Een scheutje zonnebloemolie
Een snuf zout
Versnipper de ui en pers de tenen knoflook. Verhit een beetje olie in een hapjes- of koekenpan. Doe de ui en de knoflook in de pan en fruit tot het glazig ziet. Doe de trassi en de gember bij de ui en bak het een paar minuten mee. Voeg het gehakt toe en bak tot het rul is.
Doe de tomatenpuree en de sambal in de pan. Roer alles door elkaar en bak een paar minuten mee.
Doe de sperziebonen, de taugé in de pan en giet de kokosmelk erbij. Voeg 2 eetlepels pindakaas toe. Roer alles door elkaar en breng het aan de kook. Zet het vuur laag.
Leg de salam (of de laurier) in de kokosmelk en zet het vuur laag. Laat de hete boontjes met gehakt en kokosmelk 15 tot 20 minuten pruttelen.
Verwijder de salam en bestrooi met een beetje peper en zout.
Serveer de hete boontjes met gehakt en kokosmelk met witte rijst, atjar, komkommer, gefrituurde uitjes en wat kroepoek.
Ha Lynn,
Heb het net gegeten. Vond het erg lekker!
Zeker voor herhaling vatbaar.
Dank je!
Lucie
Hi,
Ik wil dit vanavond maken! Ik zie alleen op de foto twee sauzen en dit niet terug komen in het gerecht. Is dat rode gewoon extra sambal?
Alvast bedankt,
Jasper
Klopt! Dat is gewoon sambal (badjak). Ik vond het wel leuk op de foto . Eet smakelijk alvast!
Zó ontzettend lekker en niet moeilijk om te maken! Ik heb het in korte tijd al twee keer gemaakt en het is zeker een blijvertje.
Kan ik het van tevoren maken? En de dag erna eten? Vanwege de kokosmelk?