Gekarameliseerde witlof met peer en walnoten

Recept: gekaramelliseerde witlofschotel met peer en walnoten

 

Gekaramelliseerde witlofschotel met peer en walnotenMomenteel ben ik verslingerd aan witlof. Alleen al als ik eraan denk loopt het water me in de mond. Rauw zien ze er al lekker uit (ik word momenteel oprecht blij van een schaal met rauwe witlof), maar als ze zijn klaargemaakt ben ik momenteel intens gelukkig. Een zwangerschap doet maar rare dingen met je lichaam. Vorig jaar had je hier echt niet mee aan moeten komen bij mij. Gelukkig voor mij zitten we nu volop in het seizoen en zijn de mooie witte stronkjes overal verkrijgbaar. Ach, er zijn ergere dingen om verslaafd aan te zijn. Dit keer ging ik de zoet-zoute richting op en maakte een versie met peer en uitgebakken spekjes. Een combinatie die uitstekend bij elkaar past. Om gekaramelliseerde witlofschotel met peer en walnoten compleet te maken maakte ik er een simpele aardappelpuree bij en bestrooide de witlof met een flinke laag spekjes, walnoten en tijm. Superlekker vonden we het!
Gekaramelliseerde witlofschotel met peer en walnoten voor 4 personen

500 gram witlof
3 peren (ik gebruike conference)
125 gram spekreepjes
1 middelgrote ui
150 ml peren- of appelsap
Een handje walnoten
1 kg kruimige aardappelen
1 eetlepel Zaanse mosterd
Een scheutje melk
Een paar takjes peterselie
Een paar takjes tijm
Een klontje roomboter om in te bakken
Peper en zout

Gekaramelliseerde witlofschotel met peer en walnoten

Schil de aardappels en snijd ze in stukjes. Breng een middelgrote pan met water en een snuf zout aan de kook. Kook de aardappels tot ze gaar zijn. Giet de aardappels af en zet de apart.

Versnipper de ui en hak de peterselie fijn. Smelt de roomboter in een hoge pan. Doe de ui bij de boter en fruit tot de ui glazig ziet. Haal de pan van het vuur. Doe de aardappels, de mosterd, de peterselie en de melk bij de ui en stamp tot een romige aardappelpuree. Maak af met een snuf nootmuskaat en peper uit de molen.

Snijd stronkjes witlof in kwarten en de peren in dunne plakjes.

Verhit een koekenpan. Voeg de gerookte spekreepjes toe en bak ze in eigen vet krokant. Voeg de peer toe en bak een paar minuten mee. Schep de witlof in de pan en bak mee tot het bruin begint te zien. Schenk het perensap in de pan en voeg de takjes tijm toe. Laat het perensap inkoken.

Schep de aardappelpuree in een schaal. Schep de gekaramelliseerde witlof op de puree. Hak de walnoten grof en strooi over de witlofschotel heen. Maak de gekaramelliseerde witlofschotel met peer en walnoten af met takjes tijm, peper en zout.

Wil je op de hoogte blijven volg mij dan op Facebook, Twitter of Instagram (username: @savorysweetsnl).

Pin It

One thought on “Recept: gekaramelliseerde witlofschotel met peer en walnoten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *