Recept: Risotto met truffel en paddenstoelen

 

Risotto met truffel en paddenstoelenGadver, wat is het donker buiten. Het schemerde vanmorgen zelfs toen ik naar mijn werk fietste. En als ik vanavond naar huis fietst schemert het waarschijnlijk weer. Dat is wel weer even wennen. Je merkt duidelijk dat de herfst op komst is. Terwijl ik dit aan het schrijven ben staan de kaarsjes aan en staat er een bakje met pepernoten op tafel. Geen grap. Ik kon het niet laten om ze mee te nemen toen ik ze zag liggen. Ach, ergens heeft het ook wel iets gezelligs. Van dat donkere weer krijg ik wel trek in herfstig eten. Pompoen, stoofpotjes en baksels met kaneel, kom er maar in! En niet te vergeten.. Een grote pan dampende en heerlijk ruikende risotto. Één van mijn favoriete gerechten. Deze risotto met truffel en paddenstoelen at ik voor het eerst in Toscane. Sindsdien ben ik hooked. Ongelooflijk lekker. De (verse) truffel die ze in Toscane gebruiken is helaas moeilijk verkrijgbaar in Nederland. En als je er wel eentje vindt kost hij meteen een vermogen. Daarom gebruikte ik truffeltapenade. Die kun je gewoon in de supermarkt kopen. Het staat meestal bij de tomatenpuree, kappertjes en olijven uit pot. Hier staat vanavond het restje van gister op tafel 😉 Nu al zin in! Tip: gebruik verse cantharellen, die zijn nu overal te krijgen. Ingrediënten risotto met truffel en paddenstoelen voor 4 personen

300 gram risottorijst
2 sjalotjes
150 gram gemengde paddenstoelen
150 gram pecorino
1 liter paddenstoelenbouillon
2 eetlepels truffeltapenade
1 theelepel truffelolie
Een flinke scheut droge witte wijn
Een paar takjes krulpeterselie
Een scheutje olijfolie om in te bakken
Peper en zout

Risotto met truffel en paddenstoelen

Versnipper de sjalot en hak de paddenstoelen in grove stukken.

Verhit een beetje olijfolie in een hapjespan. Doe de sjalot in de pan en fruit tot het glazig ziet. Doe de risottorijst bij de sjalot en bak tot de korrels glazig worden. Voeg de paddenstoelen en een beetje peper en zout toe. Bak een paar minuten. Blus de inhoud van de pan met een flinke scheut witte wijn. Laat de rijst pruttelen tot bijna alle wijn is opgenomen.

Verhit de paddenstoelenbouillon. Doe de truffeltapenade bij de risotto. Roer de risotto even door en schep een soeplepel met paddenstoelenbouillon in de pan. Roer de bouillon door de risotto en laat pruttelen tot de bouillon opgenomen is. Herhaal dit tot de risotto gaar is.

Rasp de pecorino en hak de peterselie fijn. Roer de peterselie, een theelepel truffelolie en de geraspte pecorino door de risotto. Maak af met peper en zout.

Wil je op de hoogte blijven? Volg mij dan op Facebook, Twitter of Instagram (username: @savorysweetsnl).

Pin It

4 thoughts on “Recept: Risotto met truffel en paddenstoelen

  1. Kees schreef:

    Hi Lynn,
    Gisteren de risotto gemaakt en het smaakte heerlijk. Zeker een herhaing waard. Als ik jullie een tip mag geven: de koning van de rIsotto met truffel in Nederland is Carl van Baggem, Chef van De Hoefslag in Bosch en Duin. Hartelijke groet, Kees

    Hartelijke groet, Kees

     

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *