Risotto met paddenstoelen en truffel

Recept: Risotto met paddenstoelen en truffel

 

Risotto met paddenstoelen en truffel Terwijl ik dit aan het schrijven ben staan de kaarsjes aan en staat er een bakje met pepernoten op tafel. Geen grap. Ik kon het niet laten om ze mee te nemen toen ik ze zag liggen. Ach, ergens heeft het ook wel iets gezelligs. Van dat donkere weer krijg ik wel trek in herfstig eten. Pompoen, stoofpotjes en baksels met kaneel, kom er maar in! En niet te vergeten… Een grote pan dampende en heerlijk ruikende risotto. Één van mijn favoriete gerechten. Deze risotto met paddenstoelen en truffel at ik voor het eerst in Toscane. Sindsdien ben ik hooked. Ongelooflijk lekker. De (verse) truffel die ze in Toscane gebruiken is helaas moeilijk verkrijgbaar in Nederland. En als je er wel eentje vindt kost hij meteen een vermogen. Daarom gebruikte ik truffeltapenade. Die kun je gewoon in de supermarkt kopen. Het staat meestal bij de tomatenpuree, kappertjes en olijven uit pot. En is de tapenade niet truffelig genoeg voor je? Dan kun je ook een theelepel truffelolie toevoegen. Dan weet je zeker dat je de truffelsmaak te pakken hebt! Hier staat vanavond het restje van gister op tafel 😉 Nu al zin in! 
Ingrediënten risotto met paddenstoelen en truffel voor 6 personen

300 gram risottorijst
1 middelgrote ui
2 tenen knoflook
400 gram gemengde paddenstoelen
150 gram Parmezaanse kaas
1 liter paddenstoelenbouillon
2 eetlepels truffeltapenade
1 theelepel truffelolie (deze kun eventueel je ook weglaten)
Een flinke scheut droge witte wijn
Een paar takjes tijm
Een klontje roomboter om in te bakken
Peper en zout

Risotto met paddenstoelen en truffel

Versnipper de ui en pers de teentjes knoflook. Hak de paddenstoelen in grove stukken.

Smelt de helft van de roomboter in een hapjespan. Doe de paddenstoelen in de pan en bak rondom bruin. Schep de paddenstoelen uit de pan en zet apart.

Smelt de rest van de roomboter in dezelfde hapjespan (niet schoonmaken tussendoor!). Doe de ui en de knoflook in de pan en fruit tot het glazig ziet.

Doe de risottorijst en de tijm bij de sjalot en bak tot de korrels glazig worden. Bak een paar minuten. Blus de inhoud van de pan met een flinke scheut witte wijn. Laat de rijst pruttelen tot bijna alle wijn is opgenomen.

Verhit de paddenstoelenbouillon. Schep een soeplepel met paddenstoelenbouillon in de pan. Roer de bouillon door de risotto en laat pruttelen tot de bouillon opgenomen is. Herhaal dit tot de risotto gaar is.

Rasp de Parmezaanse kaas. Roer de Parmezaanse kaas, de paddenstoelen, de truffeltapenade en eventueel een theelepel truffelolie door de risotto. Maak af met peper en zout.

Pin It

8 thoughts on “Recept: Risotto met paddenstoelen en truffel

 1. Kees schreef:

  Hi Lynn,
  Gisteren de risotto gemaakt en het smaakte heerlijk. Zeker een herhaing waard. Als ik jullie een tip mag geven: de koning van de rIsotto met truffel in Nederland is Carl van Baggem, Chef van De Hoefslag in Bosch en Duin. Hartelijke groet, Kees

  Hartelijke groet, Kees

   
 2. Rita schreef:

  Hallo,
  Dit recept wil ik graag een keer maken.
  Kun je dit recept bijvoorbeeld een dag van tevoren maken?
  Zo ja, op welke wijze warm ik het dan op ?
  Vriendelijke groet.

   

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.