Recept: Focaccia met zwarte olijven en rozemarijn

 

focaccia met zwarte olijven en rozemarijnAls ik aan focaccia denk, denk ik aan zomer. In Italië onder een olijfboom in de schaduw met een goed glas wijn. Lekkere hapjes op tafel en goede gesprekken. Zoals ik eerder al schreef houd ik van de pure Italiaanse smaken. En de focaccia valt daar zeker onder. Een focaccia is een plat Italiaans brood. De basis van het focaccia deeg is dezelfde als dat van pizza. Pizzadeeg wordt alleen veel dunner uitgerold en met meerdere toppings belegd voor het bakken. De focaccia komt oorspronkelijk uit Ligurië, een regio in Italië. Daar bakten ze het brood op hete stenen. De naam Focaccia komt van het woord focus, wat haard betekend in het Latijn. Focaccia bakken is helemaal niet moeilijk. Het enige wat je nodig hebt is tijd. Tijd om het deeg te laten rijzen en tijd om de focaccia te bakken. Maar als je dan uiteindelijk klaar bent met bakken wordt je goed beloond. De focaccia met zwarte olijven en rozemarijn is lekker om te dippen in een beetje olijfolie met zeezout of bij de soep.

Ingrediënten focaccia met zwarte olijven en rozemarijn

500 gr bloem
7 gr gist
250 ml water (lauw)
10 zwarte olijven
Een takje rozemarijn
Een takje tijm
1 teentje knoflook
Een scheutje olijfolie
Een snuf grof zeezout
Peper uit de molen

Meng de bloem en de gist in een grote kom. Giet het water in het midden van het mengsel. Kneed tot een grote bal. Pers de teen knoflook en snijd de zwarte olijven in plakjes. Kneed de knoflook, de olijven en een snuf grof zeezout door het deeg. Smeer een schone kom in met olijfolie. Leg de bal met deeg in het midden onderin de kom. Dek de kom af met vershoudfolie en laat het deeg anderhalf uur rijzen.

Verwarm de oven voor op 220 graden. Rol het deeg uit tot een cirkel of rechthoek van ongeveer 1 centimeter dik. Smeer het deeg in met olijfolie. Rits de blaadjes van de rozemarijn en de tijm. Bestrooi het deeg met zeezout, tijm en rozemarijn. Zet de focaccia in de oven en bak hem in een half uur gaar.

Snijd de focaccia met zwarte olijf en rozemarijn in dunne stroken. Lekker om te dippen in olijfolie en zeezout of bij de soep.

Wil je op de hoogte blijven? Volg mij dan op Facebook, Twitter of Instagram (username: @savorysweetsnl).

Pin It

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *