Kaneel ijstaart

Recept: Kaneel ijstaart met meringue

 

Kaneel ijstaartHebben jullie het kerstmenu al rond? Of ben je nog op zoek naar inspiratie? Ik ben zo iemand die op het laatste moment nog naar de winkel rent omdat ik het menu weer heb omgegooid. Ik beslis vaak pas op het laatste moment wat ik definiteif ga maken. Mocht je er nog niet uit zijn voor het dessert… Ik heb nog een heel erg lekker toetje voor jullie. Deze kaneel ijstaart met meringue is makkelijk om te maken heel goed van te voren voor te bereiden. Fijn ten midden van alle kerststress en hysterie in de keuken. Op het moment supreme hoef je de taart alleen nog maar uit de vriezer te toveren en het eiwitschuim maken en te verdelen over het kaneelijs. Brandt de taart aan tafel af voor een extra spectaculair effect. Wedden dat de oeh’s en ah’s je om de oren vliegen. Lekker met een glaasje port of Moscatel (I loveee Moscatel!).




Ingrediënten kaneel ijstaart met meringue

Voor de biscuitbodem

4 eieren
120 gram suiker
100 gram bloem
20 gram maïzena

Voor de kaneelparfait

2 eieren
200 gram poedersuiker
400 ml slagroom
1 eetlepel gemalen kaneel

Voor de meringue

2 eiwitten
100 gram kristalsuiker
Een snuf zout
Een paar kaneelstokjes

Kaneel ijstaart met meringue

Verwarm de oven voor op 160 graden.

Doe de suiker en de eieren bij elkaar in een kom. Mix gedurende 10 minuten op de hoogste stand tot er een romige en luchtige massa ontstaat. Spatel de bloem en de maïzena door het beslag.

Bekleed de bodem van een springvorm (24-26 cm) met bakpapier. Vet de zijkanten van de binnenkant van de springvorm in met bakspray of olie. Schep het beslag in de springvorm en strijk de bovenkant glad. Zet de springvorm in de oven en bak in 45 minuten gaar. Laat de biscuitbodem 5 minuutjes afkoelen en haal hem vervolgens uit de vorm. Laat het biscuitbodem op een rooster helemaal afkoelen.

Doe de eieren met de poedersuiker bij elkaar in een kom. Klop de suiker en de eieren au bain marie (boven een pannetje met kokend water) schuimig. Haal de kom van het pannetje en blijf kloppen.

Klop de slagroom lobbig. Spatel het kaneelpoeder door de slagroom. Schenk de slagroom bij het eiermengsel en spatel door elkaar.

Doe de biscuitbodem terug in de springvorm. Schenk het kaneelmengsel op de biscuitbodem en strijk de bovenkant glad. Zet de springvorm in de vriezer en laat minimaal 6 uur opstijven.

Klop de eiwitten met een snuf zout stijf. Voeg, terwijl je blijft kloppen, de kristalsuiker toe. Klop tot je stijve pieken kunt maken.

Doe het eiwitschuim in een spuitzak. Spuit het eiwitschuim over de ijstaart. Brand de bovenkant af met een crème brûlee brander en garneer met kaneelstokjes.

Serveer de kaneel ijstaart met meringue direct.

Wil je op de hoogte blijven? Volg mij dan op Facebook, Twitter of Instagram (username: @savorysweetsnl).

Pin It

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *